Ledenvoordelen

Regel jouw arbeidsongeschiktheid onderling in combinatie met een AOV

Ondernemers samen

Er zijn verschillende manieren om je financiële terugval bij arbeidsongeschiktheid op te vangen. Broodfondsen en schenkkringen, ook wel crowdsurance genoemd, winnen aan populariteit onder ondernemers. Dit zijn collectieven van ondernemers die elkaar een oplossing bieden. Zij ‘schenken’ allemaal een klein gedeelte van het totale bedrag dat iemand bij ziekte ontvangt. ZZP Nederland biedt deze oplossing nu ook aan. Leden kunnen zich, met een flinke korting op de inschrijfkosten, aansluiten bij het Tulpenfonds. Dan ben je voor de eerste 2 jaar van ziekte ‘gedekt’. Een extra voordeel is dat deze oplossing via het Tulpenfonds kan worden uitgebreid met de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s) die ZZP Nederland aanbiedt. Dan ben je ook na het tweede jaar verzekerd van inkomen.

  • Regel onderling met andere ondernemers een voorziening voor de eerste 2 jaar uitval
  • Tijdelijk GRATIS inschrijven voor ZZP Nederland leden (t.w.v. € 175)
  • Uit te breiden met AOV van ZZP Nederland (inclusief korting voor leden)
  • Uitstekende oplossing om de wachttijd van de eventueel aanstaande verplichte AOV op te vangen

Inschrijven Tulpenfonds!

Wat is crowdsurance?

Crowdsurance bestaat uit de termen crowd en insurance, oftewel je verzekert jezelf (tegen uitval) samen met andere ondernemers (de crowd). Op basis van solidariteit vorm je dus samen met andere ondernemers één groot vangnet. In tegenstelling tot een lokale schenkkring of broodfonds, blijf je in het Tulpenfonds crowdsurance anoniem en zijn er geen ledenvergaderingen waarvan wordt verwacht dat je deze bijwoont.

Voor wie is de crowdsurance geschikt?

Crowdsurance is met name geschikt voor ondernemers die zich bij verzekeraars niet of moeilijk kunnen verzekeren (bijvoorbeeld door een medisch verleden). Ook ondernemers op leeftijd worden binnen crowdsurance doorgaans toegelaten. Verder is de crowdsurance een oplossing voor elke ondernemer die op basis van solidariteit samen met andere ondernemers een regeling wil treffen in het geval van arbeidsongeschiktheid.          

Hoe werkt het?

Je sluit je aan en kiest een bedrag dat past bij je huidige inkomen (let op, bij ziekte wordt gecheckt wat je inkomen is). Dit zijn vaste bedragen van € 1.000 oplopend tot € 3.000 netto per maand. Wanneer je ziek bent of uitvalt, meld jij je via MijnTulpenfonds ziek in je eigen online omgeving. Binnen 48 uur neemt een casemanager contact met je op en deze gaat met je aan de slag. Deze gaat zorgen dat je z.s.m. bij een bedrijfsarts terecht kunt om te bepalen in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Na aanleiding van deze gesprekken worden er vervolgafspraken gemaakt. 

Ben je 100% arbeidsongeschikt? Dan ontvang je het volledige bedrag dat je hebt gekozen. Je ontvangt de uitkering uit het fonds na de wachttijd van 6 weken. Elke deelnemer draagt in dat geval een klein gedeelte bij. De bijdrage die je als deelnemer levert is afhankelijk van het bedrag dat je kiest. Hoe meer deelnemers ziek zijn, hoe hoger de bijdrage. Zijn er geen zieken? Dan is er ook geen extra bijdrage. Een ander mooi voordeel van het Tulpenfonds is dat je professionele begeleiding krijgt bij arbeidsongeschiktheid zodat je op een verantwoorde manier weer aan het werk kan.

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Je betaalt dus een bijdrage op basis van het door jou gekozen bedrag en het aantal deelnemers dat ziek is in een gegeven maand. Deze bijdrage bedraagt echter nooit meer dan 5% van het gekozen bedrag. Ook dit is een groot voordeel van het Tulpenfonds, zij staan zelf garant wanneer het bedrag in het onwaarschijnlijke geval meer bedraagt dan die 5%. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde en maximale bijdrage per ‘verzekerd’ bedrag. Naast de gemiddelde bijdrage betaal je € 10 administratiekosten per maand. Voor ZZP Nederland leden zijn de inschrijfkosten ter waarde van € 175 (tijdelijk) geheel gratis! Let op, eventuele kosten voor een AOV staan los van de kosten van de crowdsurance. De premie hiervoor kun je zelf berekenen na het afsluiten van de crowdsurance oplossing of vooraf op deze pagina. Kies voor een wachttijd van 2 jaar wanneer je de AOV wilt combineren met de crowdsurance. 

Kosten per maand en exclusief btw

Gekozen bedrag

Gemiddelde bijdrage

Maximale bijdrage

Administratiekosten

€ 1.000

€ 21,00

€ 50,00

€ 10,00

€ 1.500

€ 31,50

€ 75,00

€ 10,00

€ 2.000

€ 42,00

€ 100,00

€ 10,00

€ 2.500

€ 52,50

€ 125,00

€ 10,00

€ 3.000

€ 63,00

€ 150,00

€ 10,00

Inschrijven Tulpenfonds!

Crowdsurance biedt alleen een uitkering voor de eerste 2 jaar

Hoewel een crowdsurance een prima oplossing is, is het geen oplossing voor het langetermijnrisico. De meeste uitval is gelukkig binnen 2 jaar opgelost. Toch is het verstandig om ook te kijken naar het langetermijnrisico, want na twee jaar stopt de uitkering vanuit de crowdsurance. Wij raden aan om dit risico op te lossen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Omdat je de eerste twee jaar collectief met andere ondernemers hebt geregeld, kun je een AOV afsluiten met twee jaar wachttijd. Dit betekent dat je flinke korting op de premie krijgt. Zonder een aansluitende AOV sta je er alleen voor als de crowdsurance-uitkering na twee jaar stopt.

Crowdsurance + AOV

Aansluitend op het Tulpenfonds crowdsurance kun je via ons aanvraagformulier een AOV afsluiten. Dit kun je zelf online doen of via een adviestraject. Het grote voordeel van de AOV’s van ZZP Nederland is dat wij uitsluitend AOV’s aanbieden op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat wanneer jij je eigen werk niet meer kan verrichten, je een uitkering krijgt. Er bestaan ook AOV’s waarbij eerst wordt gekeken of je nog ander werk kan doen en hoeveel je daar nog mee zou kunnen verdienen. Dit wordt vervolgens van je uitkering afgetrokken.

Wettelijk verplichte AOV

De exacte uitwerking van de verplichte AOV, en de vraag  of deze er überhaupt wel gaat komen, is nog niet uitgekristalliseerd maar als deze er komt zal waarschijnlijk een wachttijd van 1 jaar zal gaan gelden. In een recent onderzoek van ZZP Nederland geven ondernemers aan dat zij een crowdsurance een prima oplossing vinden om deze periode af te dekken. Tijdens ditzelfde onderzoek geeft ruim 90% aan dat zij vinden dat er een opt-out mogelijkheid moet zijn voor ondernemers die al een goede oplossing hebben tegen arbeidsongeschiktheid. ZZP Nederland lobbyt hier dan ook voor in de politiek. Deze oplossing waarbij het Tulpenfonds wordt gecombineerd met een AOV zal in dat geval naar alle waarschijnlijkheid aan deze opt-out criteria voldoen. Uiteraard volstaat alleen een AOV ook. Lees hier alles over de AOV’s van ZZP Nederland. Overigens zal de verplichte AOV op zijn vroegst pas beschikbaar zijn voor ondernemers na 2027. We raden daarom aan om in de tussentijd iets te regelen voor de financiële terugval bij arbeidsongeschiktheid.

Verschil AOV en Crowdsurance

Graag lichten we de verschillen tussen de AOV en crowdsurance toe.

Wat?

Crowdsurance

AOV via ZZP Nederland

Duur uitkering

Maximaal 2 jaar

Tot gekozen eindleeftijd (maximaal AOW-leeftijd)

Acceptatie

Iedereen, zolang je gezond bent bij aanvang

Sommige (zware) beroepen beperkt evenals mensen met medisch verleden

Uitkering op basis van:

Passende arbeid (hoeveel kun je nog verdienen met werk dat past bij je achtergrond)

Beroepsongeschiktheid (kun je jouw verzekerde beroep niet meer uitvoeren? Dan volgt een volledige uitkering)

Bijdrage/premie

Varieert per maand op basis van het aantal zieken.

Vaste premie per maand die oploopt naarmate je ouder wordt.

Preventie

Los afneembaar (€ 10 per maand)

Standaard inbegrepen

Re-integratie

Ja

Ja

Opzegtermijn

Één maand

Dagelijks opzegbaar (niet alle maatschappijen)

Dekking psychische klachten Nee Ja
Op deze pagina