Aannemersfederatie huilt krokodillentranen over ZZP concurrentie

AFN huilt krokodillentranen

De Aannemers Federatie Nederland (AFN), federatie van gespecialiseerde aannemers in de bouw zegt in een zwartboek, dat 70 % van de 100.000 ZZP’ers in de bouw schijnzelfstandigen zijn, die onverzekerd en ongekwalificeerd tegen dumptarieven het werk van de aannemers inpikken. Het is niet de eerste keer, dat ZZP’ers worden afgeschilderd als oneerlijke onderkruipers, die het werk van bonafide bedrijven voor hun neus wegkapen met lage tarieven. Dat de aannemers dit nu roepen, is echter opmerkelijk en onbegrijpelijk. .

Het zijn immers de aannemers, die elkaar sinds jaar en dag in een moordende concurrentiegreep houden, in een systeem van onderaanneming en uitbesteding van werk, waarbij naar beneden toe steeds harder wordt geknepen. Het zijn de aannemers, die tegen veel te lage marges werk aannemen, waardoor onderaannemers werk moeten aannemen tegen een uitgeknepen prijs, waarin cao-lonen niet meer te betalen zijn. Het zijn diezelfde aannemers die ZZP'ers via koppelbazen inhuren omdat ze goedkoop zijn.

Aannemers hebben zelf de markt verziekt

Het zijn diezelfde aannemers, die in deze ratrace van prijsconcurrentie de uitvoering van het werk voortdurend hebben uitbesteed aan diegenen, die bereid zijn om het werk te doen voor de laagst mogelijke prijs. Gekwalificeerd of niet, legaal of niet, als het maar goedkoop is. Het is uitgerekend de bouw, waar in het verleden koppelbazen de premies ontdoken en werknemers konden aanbieden tegen zeer lage tarieven. Nu het slecht gaat geven ze af op lage tarieven waar ze via moderne koppelbazen dankbaar gebruik van maken.

Het is dezelfde sector, waar in de afgelopen jaren op grote schaal Ieren, Engelsen, Spanjaarden, Chinezen, Polen, Roemenen, Bulgaren, door koppelbazen als ZZP’er werden verhuurd voor de helft van de prijs. Op dit moment huren aannemers via koppelbazen Roemeense werknemers in als ZZP’er voor € 7,50 per uur. Dat zijn de schijnzelfstandigen, die hier niet mogen werken als werknemer en zich daarom als ZZP’er laten detacheren. Het is verwerpelijk, maar het mag, vanwege de Europese Dienstenrichtlijn.

Bouwvakkers zijn aannemers beu en worden zelfstandig

Aannemers hebben jarenlang hun onderlinge concurrentiestrijd kunnen afwentelen op de werkenden. De loopbaan van een bouwvakker is zeer onzeker en baanzekerheid bestaat niet meer. Enkele keren per jaar ontslag is geen uitzondering en dan hoor je vrijdag in de keet, dat je maandag niet terug hoeft te komen. Men wordt vaak aangenomen voor de duur van het project, meestal voor enkele maanden. Geen wonder, dat veel bouwvakkers in de afgelopen jaren hebben besloten om het heft in eigen handen te nemen en alleen of in groepsverband verder te gaan als zelfstandig ondernemer.

Er zijn inmiddels 100.000 zelfstandige vakmensen in de bouw, die zelf voor eigen rekening en risico de kost proberen te verdienen. Dat ze daarmee concurrent zijn geworden van de aannemers van de AFN, mag geen reden zijn tot klagen: het is een koekje van eigen deeg.

 

Maarten Post,

Voorzitter Stichting ZZP Nederland

Deel deze pagina: