Alles voor de zzp'er

Zzp'er worden

Zzp'er worden

Op een mooie dag bedenk je dat je zzp’er wilt worden. Daar kan ZZP Nederland je bij helpen, maar eerst even dit: zzp’ers bestaan niet. Althans niet voor de wet. Zzp staat voor zelfstandig zonder personeel, dit betekent dat iemand die zzp’er wordt gewoon als privépersoon een bedrijf start en ondernemer wordt. Alleen kiezen zzp’ers, over het algemeen, bewust niet voor het uitbouwen tot een groots bedrijf met veel personeel.

Waarom zzp'er worden?

Jaarlijks starten ca. 100.000 mensen een eigen bedrijf, vanuit ieder vak ontstaan zzp’ers met een verschillende invalshoek. Meestal heeft een startende zzp’er al (veel) werkervaring bij diverse bedrijven opgedaan. Daarbij zijn twee groepen zichtbaar: verreweg de grootste groep start vanuit een loondienstverband een eigen bedrijf omdat ze vinden dat ze een aantal zaken zelf beter kunnen. Ook is starten vanuit een uitkeringsituatie populair omdat vakmensen niet thuis achter de geraniums willen met een uitkering, maar daadwerkelijk in hun eigen inkomen willen voorzien. 

Grote drang naar vrijheid

Stichting ZZP Nederland heeft uit eigen onderzoek geconcludeerd dat de belangrijkste drijfveer om zzp’er te worden de drang naar vrijheid is. Het volop met je vak bezig zijn zonder daarbij afhankelijk te zijn van een bedrijf met allemaal regeltjes is ook een belangrijke reden. Een eigen bedrijf starten om meer geld te verdienen is meestal niet de drijfveer, maar wordt vaak wel gezien als een leuke bijkomstigheid van succesvol ondernemen.

Stappenplan zzp'er worden

Zzp'er worden betekent ondernemer worden...
— Stichting ZZP Nederland

Maak een plan en wees kritisch

Zomaar in het diepe springen wekt bewondering maar maakt de kans op verdrinken groter. Daarom is het goed een plan te maken, al is het maar op de achterkant van een sigarendoos. Maak een inventarisatie van jouw sterke punten, zwakke punten, een lijst van benodigdheden zoals gereedschap, auto, kapitaal, automatisering etc. kijk welk inkomen je beslist nodig hebt, kijk of er vraag is naar jouw product of dienst, kijk wat er betaald wordt in de branche etc. Bespreek jouw plannen ook goed met je partner, kijk welk risico je neemt en of dat realistisch is. Vraag ook eens iemand anders die kritisch is om naar jouw plan te kijken. Kritiek is nooit leuk maar het opent wel de ogen. Als je dan nog positief bent ga er dan voor met volle inzet.

Zelfstandig ondernemer worden
De eigenschappen van een ondernemer

De eigenschappen van een zzp'er

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer.

  • Durf

Durf is nodig omdat je, zodra je besluit zzp'er te worden, alle veilige wegen los gaat laten. Je handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen.

  • Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden. Een beetje doorzettingsvermogen maakt het mogelijk ook in de slechte(re) tijden door te gaan.

  • Vakkennis

Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als het door jou aangeboden product of dienst geen kwaliteit heeft, val je snel door de mand bij de klant/opdrachtgever. 

  • Ondernemersgeest

Ondernemersgeest zit vaak in de genen, maar is ook zeker wel aan te leren. Het gevoel van ondernemen moet je ontwikkelen. Waar vroeger alles voor je werd geregeld toen je nog in loondienst was, moet je dit nu allemaal zelf doen. Dit betekent ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc. 

Je wilt zzp'er worden, en dan?

In pure vorm is het heel simpel: je gaat naar de Kamer van Koophandel, laat je inschrijven en tien minuten later ben je ondernemer. Toch komt er meer bij kijken dan alleen dat. Er zijn allerlei regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. In onze kennisbank vind je de belangrijkste informatie op het gebied van zelfstandig ondernemerschap. 

Naar de kennisbank

ZZP Nederland helpt je op weg

Laat je niet afschrikken door de vele regels die de overheid stelt aan zelfstandigen. Eenmaal van start gegaan blijkt het in praktijk vaak best wel mee te vallen. Kun je als (startende) zzp'er toch wel wat hulp en ondersteuning gebruiken van echte experts? Sluit je dan vandaag nog aan bij ZZP Nederland. Hier kun je terecht voor advies op alle gebieden van zelfstandig ondernemen: zakelijk advies, juridische voorlichting, financiën etc. Al meer dan 55.000 zzp'ers gingen je voor!

Aanmelden bij ZZP Nederland  Alle ledenvoordelen 

Op deze pagina