Alles voor de zzp'er

Zzp'er worden

zzp'er worden

Waarom zou je zzp’er worden?

Op een mooie dag bedenk je dat je zzp’er wilt worden. Daar kan ZZP Nederland je bij helpen, maar eerst even dit: zzp’ers bestaan niet. Althans niet voor de wet. Zzp staat voor zelfstandig zonder personeel, dit betekent dat iemand die zzp’er wordt gewoon als privépersoon een bedrijf start en ondernemer wordt. Alleen kiezen zzp’ers, over het algemeen, bewust niet voor het uitbouwen tot een groots bedrijf met veel personeel.

Vrijheid

Stichting ZZP Nederland heeft uit eigen onderzoek geconcludeerd dat de belangrijkste drijfveer om zzp’er te worden de drang naar vrijheid is. Het volop met je vak bezig zijn zonder daarbij afhankelijk te zijn van een bedrijf met allemaal regeltjes is ook een belangrijke reden. Een eigen bedrijf starten om meer geld te verdienen is meestal niet de drijfveer, maar het kan wel een prettig gevolg zijn van succesvol ondernemen.

Stappenplan zzp'er worden

Kenmerken van een zzp’er

Jaarlijks starten ca. 100.000 mensen een eigen bedrijf, vanuit ieder vak ontstaan zzp’ers met een verschillende invalshoek. Veelal heeft een startende zzp’er een ruime tot zeer ruime werkervaring bij diverse bedrijven opgedaan. Daarbij zijn twee groepen zichtbaar: verreweg de grootste groep start vanuit een loondienstverband een eigen bedrijf omdat ze vinden dat ze een aantal zaken zelf beter kunnen. Ook is starten vanuit een uitkeringsituatie populair omdat vakmensen niet thuis achter de geraniums willen met een uitkering, maar daadwerkelijk in hun eigen inkomen willen voorzien.

Zzp'er worden betekent ondernemer worden...
— Stichting ZZP Nederland

Maak een plan en wees kritisch

Zomaar in het diepe springen wekt bewondering maar maakt de kans op verdrinken groter. Daarom is het goed een plan te maken, al is het maar op de achterkant van een sigarendoos. Maak een inventarisatie van jouw sterke punten, zwakke punten, een lijst van benodigdheden zoals gereedschap, auto, kapitaal, automatisering etc. kijk welk inkomen je beslist nodig hebt, kijk of er vraag is naar jouw product of dienst, kijk wat er betaald wordt in de branche etc. Bespreek jouw plannen ook goed met je partner, kijk welk risico je neemt en of dat realistisch is. Vraag ook eens iemand anders die kritisch is om naar jouw plan te kijken. Kritiek is nooit leuk maar het opent wel de ogen. Als je dan nog positief bent ga er dan voor met volle inzet.

Waarover dient een zzp'er te beschikken?

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat je alle veilige wegen los gaat laten, je handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt het een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als jouw product of dienst die je aan gaat bieden geen kwaliteit heeft, val je snel door de mand bij opdrachtgevers. Ondernemersgeest tenslotte, is veelal aangeboren maar ook best een beetje aan te leren. Je zult een gevoel voor ondernemen moeten ontwikkelen. Vroeger in loondienst werd alles voor je geregeld, nu moet je dat zelf doen, ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc.

Oké, je wordt zzp’er, wat nu te doen?

In pure vorm is het uiterst simpel: je gaat naar de Kamer van Koophandel, laat je inschrijven en tien minuten later ben je ondernemer. Maar er komt meer bij kijken. Er zijn regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. In onze kennisbank lees je de belangrijkste informatie.

ZZP Nederland helpt je op weg

Laat je niet afschrikken door de vele regels die de overheid stelt aan zelfstandigen. Eenmaal van start gegaan blijkt het best mee te vallen. De helpdesk voor aangesloten zzp’ers helpt je met raad en daad. Hier ontvang je advies op alle gebieden van zelfstandig ondernemen: zakelijk advies, juridische voorlichting, financiën etc. Aangesloten zzp’ers (Basis abonnement slechts € 22,50 per jaar) ontvangen automatisch een modelcontract voor het vastleggen van opdrachten en algemene voorwaarden.

Aanmelden bij ZZP Nederland

Op deze pagina