Aantal zelfstandigen groeit flink

www.zibb.nl

Wat wij bij ZZP Nederland al tijden merken is is nu ook gebleken uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Het aantal ambtelijke bedrijven zit weer in de lift en dit komt met name door zelfstandigen zonder personeel. De grootste toename vindt plaats in de sector verzorging. Zo is het aantal bedrijven in de voetverzorging tussen 2004 en 2007 met 26 procent gegroeid, het aantal zelfstandige kappers met 22 procent, en het aantal bedrijven in de schoonheidsverzorging met 19 procent.

Andere stijgers
Ook andere ambachtelijke sectoren hebben dubbele groeipercentages weten te halen. Het aantal bestratingsbedrijven is bijvoorbeeld met 56 procent toegenomen tussen 2004 en 2007. Glazeniers (+48 procent), dakbedekkingsbedrijven (+29 procent), kledingreparatiebedrijven (+29 procent), natuursteenbedrijven (+24 procent) en maatoverhemdenbedrijven (+22 procent) zijn andere sterke groeiers.

Wim Hooijmans, hoofd marketing en communicatie bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten, denkt dat het aantal ambachtelijke bedrijven vooral is toegenomen omdat 'kwaliteit weer op prijs wordt gesteld en de consument bereid is daarvoor te betalen'.

Grootste dalers
Er zijn ook dalers. De sectoren die dalen tussen 2004 en 2007 zijn pianotechnische bedrijven (-15 procent), zelfstandige slagers (-14 procent) en naaimachinebedrijven (-14 procent).

Deel deze pagina: