ABN, ING en Rabo verdacht van prijsafspraken: monopolisten?

ABN, ING en Rabo verdacht van prijsafspraken

Volgens een artikel in de Telegraaf heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de afgelopen twee dagen invallen gedaan bij ABN Amro, ING en Rabobank. De zoektocht van de kartelwaakhond spitste zich toe op de rente die de banken berekenen op zakelijke kredieten. Dat hebben de drie financiële concerns gisteren bevestigd. De NMa, die de invallen zelf wilde bevestigen noch ontkennen, lijkt te vermoeden dat er prijsafspraken tussen de drie grootste bankbedrijven van Nederland zijn gemaakt.

Monopolie van Banken
Banken zoeken al jarenlang naar wegen om hun hoge rendementen te kunnen verbeteren. Waar vroeger vrijwel alle diensten van banken gratis aangeboden werden is systematisch gewerkt aan een omgekeerd systeem. Overal voor betalen en de persoonlijke dienstverlening verlagen. Kantoren sluiten, grote fusies en overnames en nu dus blijkbaar systematische renteverhogingen.

Ook de nieuwe zakelijke poot van de Rabobank doet een aardige aanslag op de kosten voor kleine ondernemer. Toegegeven het lijkt en is een leuk initiatief om startende ondernemers “zo maar” 5000 Euro ter beschikking te stellen zonder ondernemersplan, maar de rente (13,5%) lijkt niet op dienstverlening maar meer op postkredietachtige constructies. Bovendien hebben deze mensen die graag een eigen bedrijf willen starten vaak geen andere keus. Monopolie is in dit geval dichter bij de waarheid dan dienstverlening.

Ook de overheid gedraagt zich wat dat betreft als ware monopolist. Leges, vergunningen, belastingen, diverse zakelijke kosten worden zonder meer opgelegd zonder dat de (zakelijke) consument hierin keuze heeft. Komt de overheid te kort dan worden gewoon de lasten verhoogd. Stikken én slikken heet dat.

Ondernemers moeten concurreren, monopolisten niet….

Deel deze pagina: