Acquisitiefraude en misleiding tiert welig onder ZZP’ers

Acquisitiefraude en misleiding tiert welig onder ZZP’ers
Blijkbaar is het een goed seizoen voor acquisitiefraude: de helpdesk van Stichting ZZP Nederland wordt (weer) veel geraadpleegd door ZZP’ers die de dupe dreigen te worden van bedrijven die misleidende facturen sturen. Het is een bekend verschijnsel, maar blijkbaar lukt het gehaaide mensen steeds weer om nieuwe slachtoffers te maken.

In veel gevallen gaat het op facturen lijkende offertes. Maar deze zien er zo bedrieglijk uit als afgesproken opdrachtbevestigingen waardoor men blijkbaar snel geneigd is om iets terug te sturen. Veelal lijkt het alsof men met een handtekening de zaak ongedaan kan maken, of met een handtekening aangeeft dat men niet akkoord is.

Vervolgens duurt het enkele dagen en brengt de post een fikse nota die zeer snel betaald dient te worden. Als de geadresseerde niet betaald dan volgt er spoedig een aanmaning en een dreiging met een deurwaarder. Vervolgens gaat de deurwaarder bellen met dreigende taal over inbeslagneming etc. Helaas zijn veel kleine ondernemers dan geneigd maar te gaan betalen.

Diverse vormen van misleiding en acquisitiefraude
De bedrijven die gespecialiseerd zijn in misleiding bedienen zich van diverse methoden zoals spooknota’s, telefonische acquisitie, opdrachtbevestigingen via mail, huisbezoek etc.  De advertentieverkopers zijn zeer gehaaide personen met veel listige trucs om u een handtekening te ontfutselen, of om telefonisch een ja op een verdraaide vraag te krijgen. Veelal neemt men telefoongesprekken op en monteert deze waardoor het lijkt of u volmondig ja heeft gezegd tegen een waardeloze aanbieding.

Enkele tips ter voorkoming van ellende bij misleiding en acquisitiefraude

Meldt u aan bij het bel-me-niet register, hierdoor zult u minder vaak gebeld worden door verkopers

Ga NOOIT een aquisitiegesprek aan waar u niet om gevraagd heeft

Zet NOOIT een handtekening

Stuur NOOIT iets terug, ook niet als het op een annulering lijkt

Lees ALTIJD de kleine lettertjes

Adverteer NOOIT bij een bedrijf dat u niet kent

Gooi een fax of mail met ongevraagde aanbiedingen direct weg

Denk gewoon nuchter na of u dit echt wilt en vraag desnoods collega-ondernemers als u twijfelt

Steunpunt Acquisitiefraude
Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft een overzicht op haar website staan met talloze voorbeelden van fraude en misleiding. Fleur van Eck van SAF adviseert mensen die  in een conflict raken met bovengenoemde misleiding in ieder geval nooit te betalen. Van Eck: “Stuur in ieder geval een aangetekende brief dat u van mening bent dat u geen overeenkomst bent aangegaan. Veelal komt het nooit tot een rechtszaak en veelal gaat het om malafide bedrijven die onder veel en snel wisselende namen proberen ondernemers te misleiden.” Op de website van Steunpunt Acquisitiefraude staan ook veel tips hoe u met deze misleidende bedrijven kunt omgaan.

Link: | Steunpunt Acquisitiefraude | Bel me niet register |

Deel deze pagina: