Afgifte VAR voor ZZP'ers struikelblok: afschaffen

ZZP Nederland

De afgifte van een VAR verklaring voor ZZP'ers is de grootste bron van ergernis voor startende ondernemers. Dat stelt belangenbehartiger ZZP Nederland naar aanleiding van een constante stroom van klachten en vragen van ZZP'ers. Na jarenlang gesteggel met de Belastingdienst is er bitter weinig veranderd. Volgens veel zelfstandigen moet dit nu maar eens afgelopen zijn.

Laatste nieuws:
Door de klachten van ZZP Nederland zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de afgifte van de VAR Verklaring aan de Staatssecretaris van Financiën over dit onderwerp, de zaak is in beweging, zie | antwoorden Tweede Kamer |

VAR Verklaring afschaffen
De VAR Verklaring van de Belastingdienst kan en moet worden afgeschaft. Dat is de mening van ZZP Nederland, één van de grootste belangenbehartigers van ZZP'ers. Het aanvragen en de afgifte van het document zorgt voor veel vragen en problemen, zowel bij opdrachtgevers als bij ZZP'ers.

Constante bron van ergernis
Volgens Johan Marrink, directeur van ZZP Nederland is de afgifte van de VAR een constante bron van ergernis, bovenop de toch al hoge regeldruk in Nederland. Marrink: "We worden constant bestookt met vragen van ZZP'er over de VAR. Het hebben van een VAR Verklaring is volstrekt op vrijwillige basis en niet verplicht. Door de onophoudelijke negatieve berichtgeving over ZZP'ers zijn opdrachtgevers bang om zelfstandigen in te huren voor klussen. Ook opdrachtgevers weten niet hoe ze met de 4 verschillende VAR verklaringen moeten omgaan waardoor de gekste verhalen de ronde gaan. Hierdoor wordt het tegenwoordig onnodig ingewikkeld om een opdracht binnen te halen. Het wordt niet beter met de VAR alleen maar slechter", aldus Marrink.

Doel voorbijgeschoten
De oorspronkelijke bedoeling van de VAR is het in kaart brengen van de mate waarin iemand als zelfstandig ondernemer kan worden gezien. Ook werd de VAR gebruikt als bescherming voor malafide werkgevers die op een simpele manier van hun personeel afwilden door ze als zelfstandige in te huren in plaats van een loondienstverband.

Kamer van Koophandel aangewezen weg
Volgens ZZP Nederland is de VAR al lang achterhaald en moet een inschrijving in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel voldoende zijn, daar wordt ook tegelijkertijd een belastingregistratie gedaan. Marrink: "Waar hebben we anders een verplicht handelsregister voor. Dat er daarnaast ook nog een erkenning van zelfstandigheid wordt gevraagd is te gek voor woorden. Zelfstandigen worden zo in een hokje gestopt en worden gehinderd in het ondernemen.

Link: | uitleg huidige VAR Regeling |

Waar de overheid blijft roepen dat het sociale stelsel in gevaar komt zou men juist trots moeten zijn dat mensen hun nek uitsteken om zelfstandig te worden. Het is correct dat een zelfstandige geen WW premie betaalt en dat daardoor minder geld in de WW kas komt, maar een ZZP'er heeft ook geen enkel recht op WW.

Volgens ZZP Nederland wordt het duidelijk tijd voor een algemene herziening van deze wetten en regels, een eigen rechtsvorm voor zelfstandigen zonder personeel zou een oplossing kunnen zijn.

Laatste nieuws:
ZZP Nederland is naar aanleiding van bovenstaande publicatie uitgenodigd door de Belastingdienst om de problemen met de VAR te bespreken...

Deel deze pagina: