Alders en Calon misbruiken ZZP ondernemerschap

ZZP Nederland

De “beloningsconstructie” die voor oud-gedeputeerde Marc Calon zou worden toegepast is een voorbeeld van misbruik van de onduidelijke regels voor een ZZP ondernemer. Niet alleen de zeer riante beloning van Calon staat ter discussie maar ook de manier waarop deze beloning tot stand moet komen.

Verkapt loondienstverband Calon
Dat Calon door zijn voormalige “baas” Alders, oud commissaris van de Koningin in Groningen, werd gepresenteerd als een ZZP’er is een goede zaak. Maar de voorwaarden waarop Calon wordt ingehuurd lijkt wel heel erg op een verkapt loondienstverband, een schijnconstructie. De overeenkomst zou ook nog eens voor onbepaalde duur zijn, iets wat voor een ZZP’er verboden is.

Calon zou voor zijn bijdrage van drie dagen per week een vergoeding van € 200.000,- ontvangen, een hoop geld maar het zal wel een vakman zijn. Echter volgens Aedes, de opdrachtgever van Calon, heeft Calon ook nog eens recht op de normale arbeidsvoorwaarden zoals een auto met chauffeur.

Bedrieglijke situatie
Op hoog niveau worden de zaken duidelijk door elkaar gehaald: Calon wil ZZP’er zijn en verder volgens cao werken. Dit is een bedrieglijke situatie. Als Calon ZZP’er wil zijn is hij welkom maar laat hij zich dan ook gedragen als ondernemer en niet als een voormalig politicus die nu eens even van twee walletjes gaat eten…

We vragen ons af of Calon wel aan de eisen voor ZZP'er voldoet, zoals een correcte VAR verklaring, onafhankelijk zijn, meerdere opdrachtgevers etc...
 

Deel deze pagina: