Arbeidsinspectie fel op schijnzelfstandigen ZZP

BN/De Stem

De Arbeidsinspectie blijft streng controleren of buitenlandse zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) daadwerkelijk zelfstandige ondernemers zijn, of feitelijk werknemers die een tewerkstellingsvergunning nodig hebben. Het afgelopen jaar hebben zich opvallend veel Bulgaren en Roemenen als zzp'er ingeschreven.

Boetes
De Raad van State stelde de Arbeidsinspectie onlangs in het ongelijk in een zaak waarbij drie Hongaarse zzp'ers waren betrokken. De Arbeidsinspectie legde in 2006 hoge boetes op aan een bemiddelingsbureau dat drie Hongaarse rietdekkers aan een klus in Ommen had geholpen. Volgens de Arbeidsinspectie waren de drie Hongaren geen zzp'ers, maar hadden ze de facto een dienstverband en hadden ze dus over een werkvergunning moeten beschikken.

De Raad van State stelde de Arbeidsinspectie in het ongelijk omdat er voldoende aanwijzingen zouden zijn dat de Hongaren wel degelijk als zzp'ers aan het werk waren.

Niet altijd mis
Volgens de Arbeidsinspectie heeft de uitspraak geen grote gevolgen voor de werkwijze, omdat er alleen in deze specifieke zaak iets mis zou zijn geweest met de bewijsvoering. "In veel andere, vergelijkbare gevallen hebben we wel gelijk gekregen van de rechter", aldus een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken, waar de Arbeidsinspectie onder valt.

De uitspraak is niet meer van belang voor Oost-Europeanen zoals Polen en Hongaren, omdat die sinds 1 juli 2007 zonder tewerkstellingsvergunning mogen werken in Nederland. Roemenen en Bulgaren die in Nederland aan de slag willen, hebben echter nog wel een dergelijke vergunning nodig als ze in Nederland aan de slag willen, of moeten zich als zzp'er inschrijven.

Deel deze pagina: