Asscher minacht ZZP’ers door dreiging CAO

Stichting ZZP Nederland - Johan Marrink

Asscher wil ZZP'ers in een CAO plaatsen

Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ziet ZZP’ers gewoon als flexwerkers en wil zelfstandigen in een cao onderbrengen. Dat zei minister Asscher tijdens een interview in Trouw. Tevens pleit Asscher dat niet-vakbondsleden moeten meepraten over een cao.

‘Grote onzin, dat geeft maar eens duidelijk weer hoe Asscher denkt over zelfstandigen’, zo reageert Stichting ZZP Nederland. ‘Blijkbaar beschouwt de minister zelfstandigen als werknemers zonder contract. Dat er een kleine groep zelfstandigen is die in feite werknemers zijn kan en mag niet betekenen dat tarieven van alle ZZP’ers via een cao zouden moeten worden bepaald. Het werken volgens een cao druist regelrecht in tegen de grondbeginselen van het zelfstandig ondernemerschap. Diezelfde overheid eist dat zelfstandigen onafhankelijk moeten zijn en zelf zaken doen voor eigen rekening en risico.’

Dat de minister iets wil doen om uitbuiting te voorkomen is mooi, maar dat betekent niet dat alle zelfstandigen nu in een cao moeten worden geplaatst. In reacties op de uitspraken van Asscher wijzen zelfstandigen op diezelfde overheid, die jarenlang de ogen sloot voor schijnconstructies bij semi-overheidsdiensten zoals pakketbezorgers en journalisten.

Als de minister echt wil dat ZZP’ers onder een cao gaan vallen dan betekent dit het einde van de ZZP’ers. De minister zal dan moeten zorgen voor 800.000 extra banen, dat zal een lastige opgave worden want bedrijven willen geen personeel meer in dienst met een vast contract. Zelfs onze eigen overheid wil geen mensen meer in vaste dienst en is een van de grootste klanten van bemiddelaars die hier fors van profiteren.

Deel deze pagina: