Bedrijf overnemen succesvoller dan zelf starten

Financieel Dagblad

In Nederland zijn steeds meer ondernemers die voor zichzelf beginnen. In 2008 groeide het aantal zzp´ers met 100.00. Uit cijfers blijkt echter dat starters beter niet vanaf nul kunnen beginnen, maar beter een bestaand bedrijf kunnen overnemen.

Meer onderscheiden
Koop-starters zijn veel succesvoller, creëren meer arbeidsplaatsen en zijn innovatiever dan reguliere starters. Veel reguliere starters zijn zzp-ers zonder intentie om ook maar ooit te groeien. Gedreven door een enorm arbeidsmarkttekort verhuren zij zichzelf zonder zich echt te onderscheiden van de overige werknemers. In tijden van economische neergang zullen zij harde klappen krijgen.

De 100.000 reguliere starters zijn na een jaar goed voor ongeveer 110.000 arbeidsplaatsen. Pakweg dus alleen hun eigen positie. De 16.000 bedrijfsoverdrachten in 2008 staan garant voor minimaal 160.000 arbeidsplaatsen. Tevens leert de historie dat over vijf jaar de helft van alle reguliere starters failliet of gestopt is, terwijl 96% van alle koop-starters nog onderneemt en innoveert.

Deel deze pagina: