Bedrijven betalen teveel aan bemiddelaars bij inhuren ZZP

Johan Marrink - ZZP Nederland

Bemiddelaars berekenen onredelijke marges en hanteren wurgcontracten

Bedrijven en overheid kunnen fors besparen op inhuur van zelfstandigen en flexwerkers. Dat stelt Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger van meer dan 26.000 zelfstandigen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van externe specialisten in de vorm van Zelfstandigen Zonder Personeel of via flexwerkcontracten. Opvallend genoeg worden deze vakmensen vrijwel altijd ingehuurd via bemiddelaars die hiervoor een flinke marge berekenen. Hierdoor stijgen de kosten van het inhuren van mensen onnodig, maar blijkbaar interesseert dat vrijwel niemand, zo stelt ZZP Nederland.

Met name bij grote bedrijven vindt men het blijkbaar lastig om zelf contracten met derden af te sluiten. Men is bang gemaakt door de complexe regelgeving die de overheid en de Belastingdienst hebben gecreëerd. Een Var verklaring, Arbeidsinspectie, de angst voor een naheffing en veelal de ontbrekende kennis van bedrijven spelen hierin een grote rol. Blijkbaar kiest men dan voor de weg van de minste weerstand door een forse toeslag te betalen voor de payrollconstructies. Zelfs bij de overheid, waarvan men mag verwachten dat zij het goede voorbeeld geven, wordt vrijwel uitsluitend ingehuurd via koppelbazen die leuke marges opstrijken.

Grove marges en koppelbaaspraktijken
De ZZP’er wordt vaak gedwongen om via een dergelijke constructie te worden doorverhuurd omdat opdrachtgevers ze anders niet willen inhuren. Veelal gaat dit gepaard met onredelijke marges waarvoor de ZZP’er ook nog eens moet bloeden, het risico op wanbetaling wordt vrijwel altijd verlegd naar de ZZP’er. Daarnaast wordt er vrijwel altijd een onredelijk concurrentiebeding in het contract geplaatst.

Met name bij hoger opgeleide mensen is een grove marge schering en inslag. Een marge van 30% is niet ongebruikelijk, bij Stichting ZZP Nederland zijn gevallen bekend van een verdubbeling van de tarieven, veelal zonder dat de opdrachtgevers dit weten. In een aantal beroepen zoals in de gezondheidszorg en de transportsector is het zelfs niet toegestaan dat er rechtstreeks wordt ingehuurd.

Volgens Stichting ZZP Nederland wordt het tijd dat hier duidelijkheid geschapen wordt. Dat bedrijven en zelfstandigen willen betalen voor bemiddeling is correct, de bemiddelaar doet zijn best om vraag- en aanbod bij elkaar te brengen, maar laat men dan transparant zijn over de bemiddeling en de toegepaste fee.

Deel deze pagina: