Behoud van werkgelegenheid blijft prioriteit overname ABN AMRO

Fnv bondgenoten

Vandaag maakten Fortis, RBS en Santander bekend onder welke voorwaarden zij een bod uit willen brengen op het ABN AMRO- concern. FNV Bondgenoten beoordeelt de komende dagen de plannen, het criterium hierbij is de consequenties voor de werkgelegenheid. Vandaag heeft de bond al overleg met Fortis over de werkgelegenheidseffecten van de overnameplannen.

Huug Gorter, bestuurder FNV Bondgenoten bij ABN AMRO: 'Onze grootste zorg blijft wat de effecten zullen zijn voor de werkgelegenheid, zowel bij ABN AMRO als bij Fortis. Het belangrijkste is dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat er een gegarandeerde herplaatsing zal zijn voor werknemers.'

Ook bij Fortis bestaat onzekerheid over de toekomst van de werkgelegenheid. Willem Jan Boot, bestuurder FNV Bondgenoten bij Fortis: 'Fortis als bank-verzekeraar ziet natuurlijk kansen voor het uitbreiden van zijn diensten. Niettemin maken werknemers zich zorgen of hun banen op de tocht staan in verband met de overlap van de kantorennetwerken. We zijn dus extra alert op wat voor gevolgen de plannen hebben voor de werkgelegenheid. Ook zullen we er als vakbond voor waken dat medewerkers van verschillende bloedgroepen tegen elkaar worden uitgespeeld'.

De vakbond wil niet teveel op de zaken vooruitlopen en een secuur vergelijk kunnen maken tussen de plannen die aan de biedingen van het consortium en Barclays ten grondslag liggen. Beide partijen moeten volgens de vakbond met concretere informatie over de aard en de omvang van mogelijk arbeidsplaatsenverlies komen dan ze tot nog toe hebben gedaan.  'Hoe je het wendt of keert, wij staan achter een overname die de meeste garanties biedt voor de werknemers en hun toekomst', aldus Gorter.

Bij ABN AMRO werken in Nederland circa 24.000 mensen; bij Fortis Nederland circa 12.000 mensen.

Deel deze pagina: