Belangrijk overleg: versimpelde BTW-regeling voor ondernemers

ANP

Ministers van Financiën van de EU-landen doen dinsdag een nieuwe poging om de btw voor bedrijven in Europa fors te versimpelen. Doel is dat bedrijven steeds in eigen land de bonnetjes uit andere EU-landen kunnen aftrekken.
Bedrijven moeten de buitenlandse btw-betalingen nu nog terugvragen in het buitenland. Kleine bedrijven laten dat vaak maar zitten: ze vrezen te veel rompslomp. Met een enkel btw-loket zouden Nederlandse ondernemers er per saldo op vooruit gaan.

Maar vooralsnog ligt Luxemburg dwars bij het besluit. Het land zegt 180 miljoen euro te verliezen als het niet langer de btw ontvangt van grote mediabedrijven als RTL.

Voorwaarden
De Luxemburgse premier en minister van Financiën Jean-Claude Juncker heeft zijn collega's daarom enkele voorwaarden gesteld. Hij eist vijf jaar uitstel van de EU-regels (tot 2015) en wil dat EU-landen 20 procent van de buitenlandse btw-inkomsten zelf mogen houden.

Voor Duitsland, Engeland en andere landen gaan deze eisen te ver. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) vindt 2015 ook te lang duren voor ondernemers. Volgens ingewijden wordt het een spannend overleg.

Deel deze pagina: