Belangstelling voor ZZP ondernemen neemt weer toe

De belangstelling voor het zelfstandig ondernemerschap neemt weer toe. De Kamer van Koophandel schreef in de maand september bijna 7000 nieuwe bedrijven in het handelsregister bij. Ook brancheorganisatie ZZP Nederland merkt dit in het toenemende aantal zelfstandigen dat zich aansluit bij de belangenbehartiger. Volgens Johan Marrink is het aantal zelfstandigen dat zich aanmeld bij ZZP Nederland verdubbeld (600 per maand) ten opzichte van dezelfde maand in 2009. Inmiddels telt ZZP Nederland meer dan 13.000 aangesloten zelfstandigen.

De website van ZZP Nederland wordt druk bezocht: ca 200.000 pagina’s worden er iedere maand bekeken. Met name de pagina “Hoe wordt je ZZP’er” is een drukbezochte pagina. Ook de helpdesk van de brancheorganisatie wordt druk gebeld met vragen van zowel starters als gevestigde ZZP’ers. Vele vragen gaan over de VAR verklaring die volgens ZZP Nederland een bron is van ellende door de onduidelijkheid over het aanvragen en het gebruik van de Verklaring Arbeidsrelatie van de belastingdienst.

De toename van het aantal zelfstandigen is volgens ZZP Nederland goed verklaarbaar. Marrink: ‘We zijn zeer laagdrempelig met onze informatie, we zeggen waar het op staat en geven voorlichting in duidelijke taal zonder vakjargon. Bovendien zijn we onafhankelijk van een vakbond of werkgeversorganisatie, we hoeven geen belangen te behartigen van groepen die tegen over elkaar staan, we zijn er uitsluitend voor de zelfstandig ondernemer.

Ook de jaarlijkse bijdrage is wellicht bepalend: zelfstandigen die zich aansluiten betalen slechts € 20,- per jaar. Daar staan ook nog eens veel collectieve voordelen tegen over zoals gratis leveringsvoorwaarden, modelcontracten, incassoservice en veel ondersteuning via de helpdesk. Binnenkort start weer de collectieve zorgverzekering waardoor zelfstandigen een aardig bedrag kunnen besparen terwijl de kwaliteit is zorg zonder meer uitstekend is. Ondertussen wordt gewerkt aan collectieve verzekeringen op het gebied van arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioenen.

Zelfstandigen moeten zich meer organiseren
Volgens Johan Marrink is het belangrijk dat zelfstandigen zich meer organiseren in een collectief. Marrink: ‘Dat bleek onlangs nog eens toen we bij de SER mochten aanschuiven. Daar worden de beslissingen over zelfstandigen nog steeds bepaald door werknemer- en werkgeversorganisaties. Gelukkig zit er wat vooruitgang in het geheel en worden de ZZP’ers inmiddels als ondernemers gezien. Maar op veel vlakken moet er nog evenveel werk worden verzet om de positie van ZZP’ers duidelijker te maken. Daar gaan we voor. Samen staan we sterk is ons motto.’

Van de naar schatting 650.000 zelfstandigen is slecht een kleine 5% aangesloten bij een van de zelfstandigenorganisaties.
 

Deel deze pagina: