Belastingdienst controleert streng op U-bocht door zzp´ers

De Telegraaf

Veel bedrijven zetten momenteel hun werknemers buiten de deur om ze vervolgens weer in te huren als zelfstandige zonder personeel. Deze constructie wordt door de Belastingdienst ook wel de U-bocht genoemd. Het voordeel voor de werkgevers is dat zij geen belastingbetaling hoeven te betalen en sociale premies hoeven af te dragen. De zelfstandigen die worden teruggehuurd als opdrachtnemer vestigen zich dan als zzp´er en komen zo in aanmerking voor zelfstandigenaftrek van € 3000 à 4000, - per jaar.

Een zzp´er dient echter wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo dient hij meerdere opdrachtgevers te hebben en zichzelf te manifesteren zal zelfstandig ondernemer (door bijvoorbeeld reclame te maken en eigen briefpapier te hebben). Volgens de Belastingdienst is er vaak geen sprake van meerdere opdrachtgevers. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij kennissen valse nota´s opstuurden naar een opdrachtnemer (zzp´er) om maar aan de eis van meerdere opdrachtgevers te voldoen. Om als zelfstandige aan de slag te kunnen dient bij de Belastingdienst een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) te worden aangevraagd. Hiermee wordt bepaald of een zelfstandige aan alle eisen voldoet om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst gaat nu dus, volgens De Telegraaf, scherp controleren of de meerdere opdrachtgevers wel echt bestaan.

Commentaar van de redactie:
De Telegraaf brengt het groot in de krant en blaast het misschien zelfs wel een beetje op. Voor de echte zelfstandigen is er niks aan de hand. Als er een var-verklaring is afgegeven door de Belastingdienst en een zelfsatndige kan duidelijk aantonen dat hij meerdere opdrachtgevers heeft (meer dan drie), dan voldoet hij gewoon aan de regels en zal de Belastingdienst niet moeilijk kunnen doen.

Deel deze pagina: