Belastingdienst kan elektronische aangifte niet verplichten

Elsevier Fiscaal

Een rechtbank in Arnhem heeft bepaald dat relatief kleine bedrijven geen elektronische aangifte hoeven te doen. De belastingdienst had dit geëist maar de rechter vind dat de kosten daarvan relatief hoog zijn in verhouding tot de beperkte inkomsten van een bedrijf. Vanaf 1 januari 2005 mogen alleen ondernemers die geen computer bezitten hun aangifte doen op papier.

Verkeerd formulier
De rechtbank in Arnhem heeft op 25 april 2007 uitspraak gedaan in een zaak van twee kleine ondernemers. Een van de betrokken ondernemers had wel een computer maar geen internet, de ander had wel internet maar was er niet in geslaagd om elektronisch aangifte te doen. Ze hadden schriftelijk ontheffing aangevraagd voor de elektronische aangifte, maar hadden daarvoor niet het speciale formulier van de Belastingdienst gebruikt omdat daarop vermeld staat dat een ontheffing niet kan worden aangevraagd als de belastingplichtige over een computer beschikt.

'Onredelijk bezwarend'
Volgens de rechtbank in Arnhem was het voor de betrokken ondernemers onredelijk bezwarend om elektronisch aangifte te doen omdat daarmee relatief hoge kosten zijn gemoeid, gezien hun beperkte inkomsten. De inspecteur van de Belastingdienst had de ondernemers ontheffing moeten geven en de opgelegde verzuimboetes moeten komen te vervallen, oordeelde de rechtbank.

Deel deze pagina: