Belastingdienst streng op urencriterium zelfstandigenaftrek

Zibb.nl

Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen dienen zelfstandigen 1.225 uren in hun onderneming te steken. Wie niet het urencriterium haalt maar wel de post aftrekt van de belastingen kan ernstig in de problemen komen. Want dat het de inspecteurs van de belastingsdienst menens is blijkt uit een recente uitspraak van het Hof van Amsterdam.

Het hof deed onlangs uitspraak in onderstaande zaak:
Een ondernemer claimde in zijn aangifte inkomstenbelasting 2002 de zelfstandigenaftrek. De ondernemer was een psycholoog met slechts één cliënt. Om aan 1.225 uur te komen zou hij minimaal 24 tot 48 uur per week voor zijn enige cliënt moeten uittrekken. Zelfs als rekening werd gehouden met een langere behandelduur was dit volgens de inspecteur zeer onwaarschijnlijk.

Procederen
De psycholoog was het hier niet mee eens en procedeerde door tot aan het Hof. Hij beriep zich op het feit dat hij door overmacht niet aan het urencriterium kon voldoen. Hij leed namelijk aan een burn-out en was al meer dan een half jaar arbeidsongeschikt. Maar helaas, daar had het Hof geen boodschap aan. Voor het urencriterium wordt namelijk uitgegaan van de feitelijk verrichte werkzaamheden. Het Hof besliste dan ook dat met de omstandigheid dat de ondernemer door ziekte niet had kunnen werken, geen rekening kon worden gehouden.

Deel deze pagina: