Belastingdienst: VAR 2009 mogelijk digitaal opvraagbaar

Elsevier Fiscaal

Af en toe proberen ze het wel leuker te maken bij de Belastingdienst. Zo proberen ze om de aanvraag voor de Verklaring ArbeidsRelatie (VAR) voor komend jaar te digitaliseren. Hoewel leuker, verandert er verder wel iets? Eerder al heeft ZZP Nederland aangegeven dat sommige vragen om aan de juiste VAR te komen wel erg onduidelijk werden gesteld. Of er aan de vraagstelling ook iets gaat gebeuren is niet bekend. Het enige dat ondernemers er dan mee opschieten is het plakken van een postzegel minder.

Voor 2009?
De Belastingdienst onderzoekt of de digitale aanvraag al voor het kalenderjaar 2009 kan worden gerealiseerd. De aanvragen voor dat jaar kunnen dan vanaf september 2008 digitaal worden ingediend. Verder wil De Jager dat er een stilzwijgende verlenging van de VAR komt voor mensen die al drie jaar achter elkaar dezelfde VAR hebben gekregen.

Oneigenlijk gebruik
Eerder is niet verstandig, aldus het ministerie van Financiën, omdat de Belastingdienst beperkte mogelijkheden heeft om bij een eerste aanvraag de opgegeven gegevens te controleren. Dit zou de mogelijkheden voor oneigenlijk gebruik of misbruik te veel vergroten. Overigens zijn VAR-houders dan wel verplicht om wijzigingen door te geven. De stilzwijgende verlenging voor de VAR WUO (Winst uit onderneming) en de VAR DGA (Directeur-grootaandeelhouder) kan voor het kalenderjaar 2010 worden gerealiseerd.

Deel deze pagina: