Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd

ZZP Nederland

Wettelijke betaaltermijnen tussen bedrijven in wet vastgelegd.

Stichting ZZP Nederland is verheugd over de nieuwe maatregel waardoor bedrijven onderling sneller moeten gaan betalen. Nu komt het nog veel voor dat opdrachtgevers betaling aan zzp’ers zo lang mogelijk uitstellen en de zelfstandige in een moeilijke positie drukken. Vanaf 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen.

Afwijken van betaaltermijn moet schriftelijk worden vastgelegd

Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen. Hiervan mag niet worden afgeweken tenzij aangetoond kan worden dat een langere betaaltermijn voor geen van beide partijen nadelig is. Voor opdrachten die de overheid uitbesteedt dient de overheid altijd binnen 30 dagen te betalen, hiervan mag vrijwel niet van worden afgeweken.

Indien een tegenpartij de factuur niet of te laat betaalt mag u een standaardvergoeding voor incassokosten gaan berekenen zonder hiervoor een aanmaning te sturen. Het minimumbedrag van de incassokosten is € 40,-. Daarnaast mag u bij handelstransacties na dertig dagen ook nog een wettelijke rente berekenen. | Betaaltermijnen |

Deel deze pagina: