Bijdrage ZZP'ers aan BBP geen 9,4% maar 4%

The Post Online

ZZP Barometer houdt geen rekening met de kosten van ZZP'ers

Vorige week stond uitgebreid in het nieuws dat ZZP'ers in 2014 bij elkaar tot wel 10% van het Bruto Binnenlands Product bij elkaar verdienden. Dit kwam naar buiten naar aanleiding van onderzoek van ZZP Barometer en IT-Staffing. Naar nu blijkt kloppen deze cijfers niet en ligt het reële percentage op 4%.

Journalist Pierre Spaninks ging de cijfers na voor TPO Magazine en stelde vragen bij de representativiteit van het panel van de Barometer. Spaninks wijst er op dat ZZP Barometer een panel gebruikt die al bestond voordat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de nieuwe definitie van zzp ging hanteren. Het grootste probleem met de cijfers die naar buiten zijn gebracht is dat het Bruto ZZP Product waar ZZP Barometer over spreekt is gebaseerd op omzetten en die cijfers zijn niet te vergelijken met het Bruto Binnenlands Product.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, bevestigt dat ze cijfers niet vergelijken zijn. Zowel het CBS als ZZP Barometer hebben cijfers over de omzet na aftrek van hun kosten van zzp’ers. Zodoende blijkt na een correctie op de gegeven cijfers dat zzp’ers goed zijn voor ‘maximaal 4 procent’ van de economie, niet de 9,4 die de ZZP Barometer gaf. 

Deel deze pagina: