Bijtelling voor youngtimers zzp´ers lijkt van de baan

ZZP Nederland

ZZP´ers en andere youngtimer bezitters kunnen opgelucht ademhalen. Een nieuwe regeling die Tweede Kamerlid Ernst Cramer (ChristenUnie) wilde invoeren gaat niet door. De regeling zou zzp'ers en dga's met een oude auto van de zaak volgend jaar enkele honderden euro's per maand extra gaan kosten. ICT-ondernemer Wouter van Embden heeft Ernst Cramer zover gekregen dat hij zijn voorstel nu wil terugschroeven. Er zal een amendement worden ingediend, dat gesteund door meerdere partijen, zal moeten leiden tot terugdraaiing van de maatregel.

Wat was er aan de hand?
Ernst Cramer (ChristenUnie) wilde de grens volgend jaar voor fiscale bijtelling van auto's verschuiven naar 25 jaar. Momenteel is de fiscale bijtelling van auto's ouder dan vijftien jaar gebaseerd op de economische waarde van de auto (en dat blijft nu zo). Voor jongere auto's geldt de cataloguswaarde.

Smak geld
De regeling zou Van Embden ongeveer 700 euro netto per maand kosten gaan kosten. Hij heeft namelijk een auto BMW met een cataloguswaarde van 77.000 euro en een dagwaarde van ongeveer 1500 euro. Ongeveer 11.000 dga's en nog een grotere groep zzp'ers zitten in hetzelfde schuitje.

Kilometers declareren
Van Embden besloot publiciteit te zoeken en startte de site www.bijtellingoldtimer.nl  Hier kreeg hij niet alleen steun van mede-gedupeerden, maar ook van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en ZZP Nederland.

Even voor de goede orde: de maatregel is nog niet teruggedraaid, maar de coalitiepartijen hebben aangegeven een amendement in te dienen en te steunen dat de reparatie regelt. Daarnaast heeft vrijwel de voltallige oppositie aangegeven voor reparatie te zijn. Ergens in de komende weken zal dit amendement ingediend worden en zal de Tweede Kamer daarover stemmen. Pas na de stemming is er 100% zekerheid.

Een waardig initiatief dat gelukkig waarschijnlijk goed afloopt.
 

Deel deze pagina: