Bouwkosten stijgen harder dan verkoopprijzen

NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers
Bouwkosten stijgen harder dan verkoopprijzen

Krimpende marges voor bouwbedrijven door hogere kosten
De huidige economische groei zorgt er voor dat bouwkosten van nieuwe koopwoningen dit jaar harder stijgen dan de verkoopprijzen. Gevolg hiervan is dat ontwikkelaars en bouwondernemers te maken krijgen met krimpende marges en hierdoor terughoudend zullen zijn met het starten van nieuwe woningprojecten. Wanneer grondeigenaren als boeren en gemeenten niet bereid zijn de grondprijzen naar beneden bij te stellen zal de toekomstige woningproductie flink dalen.

Gemiddelde prijsstijging huizen van 10.000 Euro
Dit concludeert NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de recente Thermometer Koopwoningen. Hieruit blijkt dat door de economische groei de verkoopprijzen van nieuwe woningen dit jaar met vier procent zullen stijgen. Voor een gemiddelde nieuwbouw woning zal in dat geval 286.000 euro betaald moeten worden. Ongeveer 10.000 euro meer dan in 2006. 
Bouwkosten stijgen met bijna 10%
Tegelijkertijd zorgt de economische groei ervoor dat het bouwen van woningen fors duurder wordt. De verwachting is dat de bouwkosten dit jaar met 8 tot 9 procent gaan stijgen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de toenemende loonkosten, het duurder worden van grondstoffen en het feit dat woningbouwprojecten qua schaal kleiner worden waardoor de kosten per woning hoger worden. Daarnaast doet ook de verscherpte bouwregelgeving neergelegd in de GIW/ISSO-eisen een flinke duit in het zakje. NVB verwacht dat door al deze factoren de kostprijs van de gemiddelde nieuwbouwwoning dit jaar met zo’n 17.000 euro zal stijgen. Dus aanzienlijk meer dan de verwachte stijging van de marktwaarde van deze woningen met 10.000 euro.

2006 was een goed jaar voor bouwers
Uit de Thermometer Koopwoningen blijkt verder dat 2006 (nog) een uitstekend jaar is geweest voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Met 44.000 transacties bereikte het aantal verkochte nieuwe woningen zelfs het hoogste niveau in de afgelopen zeven jaar.

Deel deze pagina: