BTW vrijstelling onderwijs betekent lastenverzwaring ZZP'ers

ZZP Nederland - ministerie Financiën

 BTW vrijstelling jaagt ZZP’er in onderwijs op extra kosten
Vanaf 1 juli kunnen de kosten voor beroepsonderwijs worden verlaagd door de BTW vrijstelling voor erkende instellingen.

Minister De Jager kondigde dit onlangs aan en meteen werd er ook bij gemeld dat dit ook voor ZZP’ers aantrekkelijk kon zijn. Wat de minister er blijkbaar niet bij heeft bedacht dat het aanmelden bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) weer een lastenverzwaring voor de ZZP'er met zich meebrengt.

€ 135,- voor ZZP'ers
Als een ZZP’er zich wil laten inschrijven bij het CRKBO dient hij wel zijn portemonnee te trekken: in het eerste jaar is de zelfstandige een bedrag kwijt van € 135,-, waarna de jaarlijkse kosten (incl. 4 jaarlijkse audit) ca € 57,- bedragen. Voor de audit wordt niet een uitgebreid onderzoek gedaan maar moeten formulieren worden ingevuld en documenten aangereikt worden.
 
Wat kost het om in het register te komen?

De kosten bestaan voor ZZP-ers uit 3 delen:
- De kosten voor de aanmelding: € 10,-
- De kosten voor de audit: € 90,-
- De jaarlijkse bijdrage: € 35,-

Alle bedragen zijn exclusief BTW. De kosten voor de aanmelding in het register en de audit worden 1 keer per 4 jaar in rekening gebracht. De jaarlijkse bijdrage, ieder jaar. Alle genoemde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil 2010. Door de nieuwe maatregel zullen ZZP’ers buitengesloten worden indien zij niet zijn ingeschreven bij het CRKBO omdat onderwijsinstellingen die ZZP’ers inhuren zonder inschrijving de BTW niet kunnen verrekenen….

Voor zelfstandigen die niet een volledige werkweek in het onderwijs hebben en zelfstandigen die het onderwijs een warm hart toedragen naast een ander inkomen betekent dit weer een financiele en administratieve lastenverzwaring. Nog opvallender is dat over het gehele bedrag wel BTW betaalt moet worden.

Verwarring door niet volledige informatie CRKBO
In eerste instantie verwees het bericht van het Ministerie van Financiën in de Staatskrant naar de website van het CRKBO waar de bedragen voor ZZP'ers niet vermeld stonden en een bedrag genoemd werd van € 1150,- in het eerste jaar. Binnenkort zal het CRBKO de website hiertoe aanpassen en is hopenlijk de verwarring uit de lucht.

Een voorbeeld van de gevolgen
Het is zo dat sinds 1 juli van dit jaar de ZZP'er een keuze moet maken: of hij levert onderwijs BTW-vrij aan of hij levert onderwijs BTW belast. Als hij BTW-belast onderwijs aanbiedt, dan schrijft hij zich niet in bij het CRKBO en dan is hij voor erkende onderwijsinstellingen meteen 19% duurder dan zijn collega's. De onderwijsinstelling kan de BTW namelijk niet verrekenen. Als een ZZP'er zich inschrijft in het register van het CRKBO dan mag hij alleen nog maar onderwijs aanbieden aan onderwijsinstellingen. Als de zzp´er zelf rechtstreeks opleidingen wil verzorgen bij particulieren of zakelijke opdrachtgevers kan dat alleen btw-vrij als hij zich inschrijft bij CRKBO als instelling.

Deel deze pagina: