Nieuws

D66 en VVD verzetten zich tegen jacht op ZZP’er

VVD en D66 zetten zich in voor ZZP´ers en willen waardering voor zelfstandigen

Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD wil voorkomen dat er in cao’s afspraken gemaakt worden die zelfstandigen belemmeren. Mulder zal hiertoe een initiatiefwet indienen bij de begroting van minister Lodewijk Asscher. “Het moet afgelopen zijn met cao-afspraken waarin hele groepen worden uitgesloten” aldus Mulder. Het VVD-Kamerlid is trots op de bijna 1 miljoen ZZP’ers die elke dag weer de mouwen opstropen om zelf in hun inkomen te voorzien en iets te maken van hun leven.

Ook oppositiepartij D66 zet zich volop in voor de zelfstandigen. Kamerlid Steven van Weyenberg noemt op Twitter het “idioot om in cao’s inhuur ZZP te verbieden”. D66 schrijft op haar website dat de uitstel van het rapport over ZZP’ers wel heel toevallig is uitgesteld tot na de verkiezingen in maart. D66 pleit ook voor meer mogelijkheden voor ZZP’ers om zich te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. “Geef ZZP’ers meer tijd dan 13 weken om zich te verzekeren bij het UWV, zorg dat het pensioen van ZZP’ers ook veilig is als zij onverhoopt in de bijstand komen”.

Stichting ZZP Nederland is blij dat de Kamerleden zich inzetten om de ZZP’ers in Nederland serieus te nemen en niet langer te zien als pseudo-werknemers. Binnen  diverse politieke partijen gaan steeds meer stemmen op om de jacht op- de Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) te stoppen.

Afbeelding verwijderd.

Op dit moment spelen nogal wat onderwerpen die het leven van de ZZP’er lastig, zo niet onmogelijk maken. Volgens de Belastingdienst moeten de aftrekposten voor ZZP’ers op de schop en wil men een Beschikking geen loonheffing invoeren die een selectie van zelfstandigen gemakkelijker moet maken. Vicepremier Asscher wil veel ZZP’ers als schijnzelfstandigen bestempelen en uitbannen. Volgens de vakbonden moeten de mogelijkheden van ZZP’ers worden vastgelegd in een cao. Werkgeversorganisatie AWVN wil dat alle zelfstandigen verplicht verzekerd zijn voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid en verplicht moeten deelnemen aan een pensioenfonds.

Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger van 35.000 zelfstandigen wil hierbij opmerken dat de bovengenoemde belemmeringen niet zijn bedacht om de ZZP’er te waarderen maar vrijwel altijd vanuit lijfsbehoud van de belanghebbenden. De oorzaak van enkele problemen liggen meer in het feit dat werkgevers de arbeidsrisico’s voor het aannemen van personeel te groot vinden, evenals de kosten die werkgevers bovenop het brutoloon moeten betalen.

Werkgevers willen een meer flexibele schil om die in te kunnen zetten bij drukke perioden binnen het bedrijf. De nieuwe Wet werk en zekerheid, waardoor men personeel na twee termijnen (in plaats van drie) in vaste dienst moet nemen, heeft hoofdzakelijk tot resultaat dat er meer flexwerkers weer worden aangenomen die na twee contracten weer vervangen worden.

Bron
Johan Marrink - ZZP Nederland
Geplaatst op 25 november 2014