Donner buigt en draait onterechte verlaging WAO-uitkering terug

SP

Donner buigt en draait onterechte verlaging WAO-uitkering terug

Minister Donner draait de verlaging van de WAO-uitkering voor alle mensen die voor hun arbeidsongeschiktheid meer dan 38 uur werkten terug. Dat antwoordt hij op vragen van Paul Ulenbelt, Tweede-Kamerlid van de SP, die daar op aandrong.

Eerst beriep Donner zich op beginselen van het Nederlandse rechtssysteem, dat een uitspraak van de hoogste rechter alleen geldt voor mensen die beroep hebben aangetekend. "Gelukkig komt hij hier op terug," concludeert Ulenbelt. "Ik verweet hem dat hij bijna 30.000 mensen in de stront liet zakken. Nu haalt hij ze er gelukkig uit." De mensen die het aangaat krijgen hun oude uitkering terug. Ze hoeven daarvoor geen actie te ondernemen.

Sinds 2004 wordt bij oude en nieuwe arbeidsongeschikten niet meer gekeken naar het werkelijk aantal gewerkte uren, maar naar het loon dat met 38 uur werk werd verdiend. Een vrachtwagenchauffeur kreeg daardoor bij arbeidsongeschiktheid niet langer een uitkering op basis van het loon dat hij met 54 uur verdiende, maar op basis van 38 uur. Zo werden dus 30.000 mensen fors benadeeld. De Centrale Raad van Beroep verklaarde deze handelswijze in strijd met de wet. Minister Donner wilde de verlaging echter niet met terugwerkende kracht ongedaan maken. Na sterk aandringen van de SP laat de CDA-bewindspersoon weten dat hij zich heeft bedacht en dat hij de benadeelde WAO'ers toch geeft waar ze recht op hebben.

Deel deze pagina: