Donner en UWV blijken ivoren torens voor zelfstandigen

ZZP Nederland

Minister Donner doet aan goedkope propaganda richting ZZP’ers
Minister Donner verkoopt verkiezingspropaganda naar ZZP’ers die gestart zijn met behoud van een uitkering. Dat is de mening van ZZP Nederland na de uitlatingen van de minister over de herziening van de fraudegevallen bij het UWV. De minister doet het hierbij voorkomen dat per geval bezien zal worden of de UWV uitkering terecht was voor de mensen die met behoud van een uitkering een eigen bedrijf startten.

Ondertussen liggen de feiten anders. ZZP’ers die opgepakt zijn als zijnde boeven die gefraudeerd zouden hebben met een UWV uitkering moeten zelf maar aantonen dat de voorlichting en begeleiding van het UWV tekort geschoten is. Een omgekeerde bewijslast, vaak niet haalbaar voor de kleine zelfstandige die het toch al zo moeilijk heeft in deze tijden. Dat schiet ZZP Belangenbehartiger ZZP Nederland in het verkeerde keelgat.
Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland begrijpt het UWV, inclusief de minister nog steeds niet dat dit de omgekeerde wereld is.

Marrink: “mensen die een eigen bedrijf starten met behoud van uitkering moet je koesteren, begeleiden, stimuleren en niet neersabelen met een bij voorbaat negatieve insteek. Als je al het lef hebt om bereid te zijn om je veilige uitkering vaarwel te zeggen is achtervolgd te worden door een argwanende overheid wel het laatste wat je wil. In plaats van dat de overheid trots is op mensen die voor hun inkomen willen vechten worden ze nu bestempeld als fraudeurs, te triest voor woorden.”

Een eigen bedrijf starten met behoud van uitkering is al jarenlang een hekel punt met tegenstrijdigheden. De regeling zou perfect moeten zijn, het stimuleert mensen om een eigen bedrijf te starten, die anders op de arbeidsmarkt weinig kans hebben. Echter de plannen moeten worden beoordeeld en gecontroleerd door ambtenaren die zelf voor het veilige bestaan van een loondienstverband hebben gekozen. Dat blijkt in de praktijk lastig en de voorlichting daarbij is op zijn minst onduidelijk.

Nu in de praktijk blijkt dat projecten mislukken door een verkeerde voorstelling van zaken wil het UWV en het ministerie schoon schip maken ten koste van de zelfstandigen die vaak nog onder het minimumloon werken. Dat gaat te ver. ZZP Nederland pleit voor een beoordeling op feiten en verdiensten en niet op een urenvergelijk tussen UWV en de belastingdienst die allebei andere normen hanteren.

Handhaven of meedenken is een verschil
Volgens ZZP Nederland slaat het ministerie elke plank mis als het gaat om zelfstandigen. Marrink: “natuurlijk dient een controle uitgevoerd te worden door het UWV, maar het “rücksichtslos” handhaven is toch iets anders dan het begeleiden en motiveren van mensen die achteraf gezien beter hun uitkering hadden kunnen behouden.”
 

Deel deze pagina: