Eenmanszaak populair bij ZZP'ers, minder groei nieuwe bedrijven

CBS

 

ZZP'ers beginnen steeds vaker een eenmanszaak

Het aantal startende ondernemers in Nederland is in 2012 minder gegroeid dan in 2011. In 2012 waren er 19.000 minder starters dan in het jaar ervoor. Dat neemt niet weg dat de laatste 6 jaar achter elkaar het aantal nieuwe bedrijven is gestegen.

Minder starters, meer bedrijven gestaakt

De balans voor bedrijven in 2012 viel positief uit. Er zijn meer bedrijven gestart in 2012 dan dat er gestopt zijn. Ook het aantal bedrijven stijgt alleen maar sinds 2007. Maar er worden wel steeds minder bedrijven gestart. Van het totaal aantal bedrijven dat er is gestart in 2012 (144.000) waren er maar liefst 97.000 opheffingen. Van de opheffingen was slechts 8% door faillissementen.

De branches met de meeste starters: de bouw, handel en zakelijke dienstverlening zijn ook de branches met de meeste opheffingen.

Grootste klappen vallen in de bouw

In 2012 werden 12% minder bedrijven gestart dan in 2011, dat geldt voor alle branches. In de bouw was de daling van nieuwe bedrijven het grootst: 20% Vooral bij zzp’ers zoals zoals stukadoors, loodgieters, schilders en glaszetters was de afname het grootst.

Zeven op de tien starters eenmanszaak

Het aantal zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak is de afgelopen jaren sterk gegroeid. ZZP'ers  zijn voor 90% ondernemers met een eenmanszaak. In 2007 was 55% van alle nieuw opgerichte bedrijven een eenmanszaak. Vijf jaar later is dit opgelopen tot 66 procent. Vooral in de bouw starten veel eenmanszaken (80 procent). Ook in de zakelijke dienstverlening en IT- en informatiedienstverlening is het percentage hoog. In de handel is dit aandeel veel kleiner met 61 procent. De horeca kent ook een laag aandeel, hier start de helft van de bedrijven als eenmanszaak.

Deel deze pagina: