EP: 48-urige werkweek voor zzp-chauffeurs

AGF, ZZP Nederland

Afgelopen woensdag, 16 juni 2010, geldt als een zwarte dag voor zelfstandig chauffeurs. Toen heeft het Europees Parlement namelijk in al haar (on)wijsheid besloten dat zzp-chauffeurs ook onder de arbeidstijdenrichtlijn, de 48-urige werkweek vallen. Dit betekent dat zelfstandigen in de chauffeurssector nog maar maximaal 48 uur per week mogen werken.

ZZP Nederland hekelt de uitspraak van het Europees Parlement. Er zijn zo´n 4.000 zelfstandig chauffeurs in Nederland die nu ernstig tekort worden gedaan. Ze zijn hun vrijheid van ondernemerschap in feite verloren. Er zijn genoeg redenen om de uitspraak van het Europees Parlement verbijsteren te vinden: Beperking van ondernemers in hun arbeidstijd is namelijk strijdig met het beginsel van vrij ondernemerschap. Daarnaast wordt de verkeersveiligheid voldoende gewaarborgd onder de rij-en rusttijden richtlijn waar alle chauffeurs zich aan moeten houden. Tot slot is handhaving van de regeling voor zelfstandigen vrijwel onmogelijk.

Klappen
Johan Marrink van ZZP Nederland: "Dit is niet de eerste klap die zelfstandig chauffeurs te verwerken krijgen. Volgens Artikel 14 van de Wet Goederenvervoer is het al onmogelijk om als zelfstandig chauffeur in Nederland te rijden. Want in dat artikel staat dat er sprake van een dienstbetrekking moet zijn. Hierdoor kunnen chauffeurs alleen aan de slag als ze eigen onderneming opstarten met alle papieren die daarbij horen, of als ze zich laten verhuren door daartoe bevoegde uitzendbureaus.

Daarnaast moeten chauffeurs zich nu ook nog eens conformeren aan de 48-urige werkweek, waardoor het voordeel dat chauffeurs hadden, zelf rijden wanneer het uitkomt met inachtneming van de rij- en rusttijden, ook nog eens wegvalt. Er valt dan eigenlijk niet meer te concurreren met chauffeurs in loondienst.  Namens onze aangesloten zelfstandigen zullen wij de politiek blijven vragen om deze oneerlijkheden in de zelfstandige chauffeursbranche op te lossen. "

 

Deel deze pagina: