FNV geeft af op ZZP'ers en wil aftrekposten schrappen

Johan Marrink - Stichting ZZP Nederland

FNV wil zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers afschaffen

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts dreigt de vernietiging van ons sociale stelsel als ZZP’ers gebruik mogen maken van collectieve regelingen. In een interview in het Financieele Dagblad geeft Heerts vanuit de FNV behoorlijk af op ZZP’ers. ‘Een nieuw sociaal stelsel dat voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte ook beschikbaar maakt voor ZZP’ers, is onwenselijk, onbetaalbaar en dus onhaalbaar.’ Heerts is bang dat de wortel van de verzorgingsstaat waar men 100 jaar voor gestreden heeft zal verdwijnen door toelating van ZZP’ers.

Heerts en daarmee de FNV, pleit voor het mes in de ongeclausuleerde zelfstandigenaftrek te zetten. ZZP’ers moeten maar hogere tarieven vragen en daardoor worden ze minder aantrekkelijk om in te huren is de redenatie van Heerts. Als ZZP’ers daardoor niet kunnen overleven komen ze vanzelf weer in loondienst aldus de FNV-voorman.

Stichting ZZP Nederland vindt dat Heerts, en daarmee de FNV met ogen dicht de achterhaalde standpunten van 100 jaar terug wil vasthouden, zonder te kijken naar de huidige realiteit. We vinden het jammer dat het FNV zich bij voorbaat de hakken in het zand plaatst zonder de discussie aan te willen gaan over nieuwe ideeën. Het is evenmin correct dat Heerts stelt dat de belastingbetaler de zelfstandigenaftrek betaalt voor de ZZP’er: ‘We moeten af van de concurrentie op arbeidsvoorwaarden met werknemers’. Het is goedkope vakbondspropaganda om te zeggen dat wanneer ZZP’ers niet rond kunnen komen als ze een verzekering moeten betalen zonder aftrekposten, geen echte ondernemers zijn.

Toegegeven, er is een groep die het moeilijk heeft, gelukkig is dat een klein deel van de ZZP’ers. Maar het zou Heerts als vakbondsman sieren als hij eens met meer respect zou praten over die mensen die hun stinkende best doen om in hun eigen inkomen te voorzien in plaats van een uitkering aan te vragen.

ZZP Nederland is van mening dat het goed zou zijn om de discussie aan te gaan over een algemene basisverzekering voor iedere werkende in Nederland. Een dergelijke verzekering hoeft niet meer te kosten dan 50 euro en biedt een hoop zekerheid voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen.

Alleen maar afgeven op anderen en mensen gladjakker te noemen leidt niet tot een vooruitgang, dan blijven we stilstaan in de tijd, of gaan we honderd jaar terug zoals Heerts blijkbaar graag wil…

Deel deze pagina: