FNV: meer rechten voor flexwerkers en kansarmen

FNV

Je moet niet de ontslagbescherming verslechteren, maar de rechten en kansen van zwakkeren op de arbeidsmarkt verbeteren. Vindt de FNV.

Niet de ontslagbescherming van mensen met werk - de insiders - versoepelen. Nee, we moet de rechten en de mogelijkheden van de kansarmen op de arbeidsmarkt - de outsiders - verbeteren. Een goede ^ontslagbescherming is niet de factor waarom werkgevers geen etnische minderheden, oudere werklozen en slecht opgeleide jongeren aannemen, maar foute beeldvorming en vooroordelen over deze groepen spelen een veel grotere rol.

Dat is de strekking van een speech van FNV-federatiebestuurder Wilna Wind op een bijeenkomst van GroenLinks in Woerden. Wind: "Voor werkgevers gaat het niet om een beter evenwicht tussen groepen insiders en outsiders, maar om een nieuw evenwicht tussen werkgever en werknemer in hun voordeel. Per saldo creëren we - als we als vakbeweging toegeven aan de wensen van de werkgevers - een nieuwe groep outsiders: de oudere werklozen."

De cao-coördinator van Nederlands grootste vakcentrale brak een lans voor mensen met flexibele baantjes. Volgens Wind is het zeer wenselijk dat het verschil in werkzekerheid tussen vaste en tijdelijke contracten kleiner wordt: "Flexkrachten moeten eerder recht hebben op een vast contract en uiteraard moeten de faciliteiten (zoals scholing) van de CAO ook voor hen van toepassing zijn. Het is vaak niet zo erg om een bepaalde tijd met een flexibel contract te werken. Maar dan moet je wel met meer ervaring én kennis je loopbaan voort kunnen zetten na je flexibele baan."

Deel deze pagina: