Gaat koopavond verdwijnen?

BN De Stem

De traditionele koopavond heeft zijn langste tijd gehad. Shoppen op zondag is zo populair geworden dat binnensteden donderdag- of vrijdagavond leeg blijven. Winkeliers voelen er steeds minder voor om dan gezamenlijk open te blijven. In verschillende steden overweegt de middenstand daarom te stoppen met de doordeweekse koopavond. "Er wordt geen omzet meer gegenereerd", aldus Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). "Het nut van de koopavond is verdwenen."

In Nijmegen gaan ondernemers binnenkort al praten over afschaffing van de traditionele koopavond in hun binnenstad. Volgens MKB Nederland speelt dat in meer steden, vooral buiten de Randstad. "Je ziet dat de behoefte om 's avonds naar een supermarkt te gaan ontzettend groot is", aldus Kees Verhoeven van MKB Nederland. "Maar op een doordeweekse avond naar een mode- of platenzaak gaan is echt niet meer van deze tijd. Winkeliers merken dat ook en maken hun eigen rekensommetje." De traditionele koopavond werd eigenlijk in 1996 al opgeheven. Sinds dat jaar mogen winkels elke werkdag en zaterdag tot tien uur 's avonds hun deuren open houden. Ook het aantal toegestane koopzondagen werd uitgebreid naar twaalf per jaar. Winkels in 'toeristische gebieden, zoals Amsterdam, mogen zelfs elke zondag open. Pas de laatste jaren maakt de detailhandel daar op grote schaal gebruik van. Supermarkten en bouwmarkten blijven steeds vaker op werkdagen tot 's avonds laat open. Ook het aantal koopzondagen is explosief toegenomen.

Het nieuwe kabinet wil gemeenten aanpakken die ten onrechte het aantal koopzondagen oprekken. Toch verwacht MKB Nederland niet dat de doordeweekse koopavond daarmee terugkeert. "De magie van de koopavond is verdwenen", aldus Eus Peters, secretaris van de Nationale Winkelraad.

 


Deel deze pagina: