Gemeente Arnhem creëert ZZP schijnconstructies bij Kunstbedrijf

Stichting ZZP Nederland

Gemeente Arnhem creëert ZZP schijnconstructies

De gemeente Arnhem wil zijn 66 ambtenaren die werkzaam zijn als docent in het kunstbedrijf Arnhem ontslag laten nemen en als ZZP’er te laten terugkeren. Dat is een puur voorbeeld van een schijnconstructie concludeert Stichting ZZP Nederland.

Het Kunstbedrijf Arnhem verkeert al langere tijd in financiële nood. De gemeente Arnhem wil deze nood laten verdwijnen door de ambtenaren te laten terugkeren als zelfstandig ondernemer. Daarbij wordt de toekomstige zelfstandigen begeleiding aangeboden en mogen ze twee jaar gratis de lesruimte gebruiken. Het alternatief is dat de docenten boventallig worden verklaard en twee jaar wachtgeld ontvangen. Inmiddels heeft 80 tot 90% ervoor gekozen om de ambtenaren status te behouden.

Het bevorderen van schijnconstructies is volkomen in strijd met het voornemen van minister Asscher om juist schijnconstructies terug te dringen. Stichting ZZP Nederland is absoluut geen voorstander van constructies die als dubieus neergezet kunnen worden. ZZP’ers zijn zelfstandig ondernemers, de manier waarop Arnhem nu probeert om de dure wachtgeldregeling te omzeilen is onaanvaardbaar.

“Hier rust een taak voor de vakbonden, die behartigen de belangen van werknemers” zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. “Wij zetten ons in voor de echte zelfstandigen en proberen juist Nederland te laten beseffen dat ZZP’ers ondernemer zijn die bewust kiezen voor het doen van zaken voor eigen rekening en risico. Gedwongen worden om als vogelvrije zelfstandige door het leven verder te moeten past daar niet bij, al helemaal niet als de overheid, in dit geval de gemeente Arnhem, dit gaat bevorderen. Juist een overheid dient alle schijn van dit soort constructies te vermijden in plaats van te stimuleren en mensen een onzekere toekomst in te sturen.

Dagblad | De Gelderlander | meldde dat de gemeente Arnhem waarschijnlijk miljoenen kwijt is aan wachtgeld.

 

Deel deze pagina: