Hirsch Ballin: incassobureau's aanpakken, eigen overheid vergeten

Ministerie van Justitie / ZZP Nederland

Minister Hirsch Ballin wil een oplossing vinden voor het probleem van de onredelijk hoge buitengerechtelijke incassokosten die bij consumenten in rekening worden gebracht als ze niet tijdig betalen. Daarover overlegt hij binnenkort met het bedrijfsleven.

De Nederlandse Staat is zelf ook een plaaggeest als het gaat om te laat betalen
Voor het gemak vergeet de minister even de kosten die bijvoorbeeld de belastingdienst ondernemers afdwingt bij het te laat betalen van bijvoorbeeld BTW. Uit angst voor nog meer represailles is een ondernemer snel geneigd ook de boete maar te betalen. Ook een simpele parkeerbon die de burgers te laat betalen wordt al snel exorbitant hoger.

Voor anderen ziet de minister wel mogelijkheden
De minister ziet mogelijkheden om de kosten van buitengerechtelijke incassokosten aan te pakken, maar daarvoor is ook de medewerking van het bedrijfsleven nodig. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld afspreken dat ze in hun algemene voorwaarden vastleggen dat bij te late betaling de buitengerechtelijke incassokosten niet boven een redelijk maximumbedrag mogen komen. De politiek bedenkt wel vaker dingen waar het bedrijfsleven niet op zit te wachten......

Deel deze pagina: