Hoe kunnen ZZP ers na 1 oktober 21% btw toepassen

Belastingdienst

Regels BTW verandering naar 21%

Met ingang van 1 oktober 2012 wordt het algemene BTW tarief verhoogd van 19 naar 21%. Vanaf die datum dient u het verhoogde tarief toe te passen voor werkzaamheden en leveringen die feitelijk plaatsvinden op of na 1 oktober 2012. Voor ZZP’ers die leveren aan andere bedrijven is er feitelijk niet zoveel aan de hand, maar voor ZZP’ers die leveren aan consumenten en btw-vrijgestelde bedrijven en instellingen worden de producten of diensten dus fors duurder.

Wanneer nog 19% en wanneer 21% btw toepassen

Hoewel de regeling op zich simpel is leidt dit toch tot diverse vragen wat men moet doen met onderhanden werk. Onderstaand proberen we u uit te leggen wat de gevolgen zijn en hoe en wanneer u 19% en wanneer u 21% dient toe te passen.

  • Voor werkzaamheden of goederen die u voor 1 oktober feitelijk levert kunt u simpelweg het oude tarief berekenen. Hierbij maakt het niet uit of de factuur voor- of na 1 oktober gemaakt of betaald wordt.
     
  • Als u goederen of diensten levert op of na 1 oktober maar deze vooruit factureert dient u nu alvast het 21% tarief te berekenen.
     
  • Indien u aan een langdurig project werkt zoals bijvoorbeeld het renoveren van een huis of een automatiseringsproject dan dient u het gedeelte wat voor 1 oktober klaar is te berekenen met het 19% tarief en de rest met het 21% tarief.
     
  • Het 6% tarief zoals dat bijvoorbeeld geldt voor het schilderen, behangen, stukadoren en isoleren van woningen ouder dan twee jaar blijft onveranderd. Schoonmaakwerkzaamheden in woningen blijft ook belast met 6% btw, waarbij het niet van belang is hoe oud de woning is. Ook de overige diensten of goederen die onder de 6% regelingen vallen blijven hetzelfde.
ZZP Boeken tipNieuw: Eigen handboek ZZP Nederland

Dit boek, een eigen uitgave van Stichting ZZP Nederland, helpt u op weg, met zeer begrijpelijke uitleg. Alles over regels, belastingen, btw, administratie, tarieven, verzekeringen, klanten etc. Ook voor ervaren ZZP’ers een mooi naslagwerk! Introductieprijs: € 19,95


Meer informatie »

Deel deze pagina: