Hogere dieselbelasting valt slecht bij ondernemers

ANP

BUNNIK (ANP) - De door staatssecretaris Kees de Jager (Financiën) aangekondigde verhoging van de belasting op diesel is slecht gevallen bij Bovag en Rai, die de belangen van de autobranche behartigen.

Volgens beide organisaties gaan dieselvoertuigen het meest economisch met brandstof om en zijn ze daardoor van belang voor het beperken van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Bovendien belasten diesels met roetfilter het milieu niet meer dan benzineauto's. Bovag en Rai denken bovendien dat het goederenvervoer op kosten wordt gejaagd en dat mensen over de grens zullen gaan tanken.

De organisaties hebben ook kritiek op het plan van De Jager om bij aanschaf van auto's het verschil in belasting te verdubbelen.

Het verschil tussen de zuinigste en de minst zuinige auto's zou dan oplopen van 1500 euro naar meer dan 3000 euro. Volgens Bovag en Rai moet het systeem van de milieu-etiketten, zoals dat nu bestaat, daarvoor op de helling. Anders zouden veel van de kleinste auto's onverkoopbaar worden.

Ook ondernemers zijn niet blij met de aangekondigde verhoging. Jarenlang was het een verstandige zaak om bedrijfswagens op diesel te laten rijden. Dieselauto's gebruiken minder brandstof en met een roetfilter zou de millieubelasting ook al zijn teruggebracht. Bovendien is het voor een onderneming niet te betalen om het wagenpark over te laten stappen op benzine, die overigens ook bijna onbetaalbaar wordt.

Deel deze pagina: