Hulp voor 50+ bij start eigen bedrijf

UWV

Scholingsvoucher bij WW-uitkering voor 50-plussers

Het UWV gaat 50-plussers helpen bij het starten van hun eigen bedrijf. Over vier jaar is 1 op de 2 Nederlanders ouder dan 50 jaar. Deze demografie zien we ook terug bij de uitkeringen. Er zijn momenteel circa 430.000 mensen met een WW-uitkering. Hiervan is 53% ouder dan 50 jaar. Het hoogste aantal WW-uitkeringen behoort de laatste 15 jaar aan 50 tot 65 jarigen. Om de 50-plussers weer uit de uitkering te krijgen is een scholingsvoucher (onder voorwaarden, lees hieronder) beschikbaar.

Scholingsvoucher
Is een werkzoekende 50 jaar of ouder en heeft hij/zij een WW-uitkering? Dan kan hij bij UWV subsidie aanvragen voor een opleiding. Die subsidie heet een scholingsvoucher. De hoogte ervan is maximaal 1.000 euro (inclusief btw). Dit bedrag is bedoeld voor alle kosten die bij de opleiding horen, zoals examengeld of boekengeld. Reiskosten worden niet vergoed.

Wanneer kan een werkzoekende een scholingsvoucher aanvragen?
- Als hij kan uitleggen waarom de kans op een baan groter wordt als hij een opleiding volgt die niet in de lijst met meest voorkomende vacatures in de regio staat.
Als hij volgt een opleiding gericht op een beroep die in de meest voorkomende vacatures in zijn regio wordt gevraagd. Bekijk de lijst met meest voorkomende vacatures in de regio op www.werk.nl.
- Of hij heeft na scholing uitzicht op een baan bij een werkgever voor minimaal 3 maanden. De baan is voor minimaal de helft van het aantal uren waarvoor hij recht heeft op een WW-uitkering. Het minimum is 12 uren per week. Kijk voor de voorwaarden en een aanvraagformulier op www.uwv.nl/50-plus.
- Of hij gaat zich vestigen als zelfstandige en een opleiding zal de kans op succesvol ondernemerschap vergroten. Op het aanvraagformulier moet hij aangeven waarom dit zo is.


Een werkzoekende 50-plusser kan voor alle voorwaarden en een aanvraagformulier scholingsvoucher terecht op www.uwv.nl/50plus.

Deel deze pagina: