Ingehuurde ICT'ers verdringen eigen ICT'ers

Ernst & Young

De verwachtingen ten aanzien van de ICT-bestedingen voor het komende jaar bereiken een nieuw hoogtepunt. Dat concludeert Ernst & Young in de ICT Barometer van februari 2007. Bijna de helft (49 procent) van de managers en ICT-professionals voorspelt dat het ICT-budget zal groeien. Een jaar geleden was dit nog maar een kwart.

Voor het komend jaar denken vier op de tien ondervraagden dat de uitgaven voor hardware stijgen. Slechts 13 procent verwacht een afname. Bijna de helft (48 procent) denkt het komend jaar meer geld uit te geven aan software. Slechts 7 procent voorspelt een daling.

Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat het ICT-budget de komende 12 maanden blijft groeien. Slechts 11 procent voorziet een daling. Het optimisme bereikt dus een nieuw hoogtepunt. Naast de recordstijging voor hard- en software ziet ook een fors aantal van de ondervraagden (23 procent) dat de investeringen voor de inhuur van externe ICT'ers ook in de afgelopen 2 maanden is blijven toenemen. De groei wordt binnen alle sectoren verwacht, zowel binnen het MKB als binnen grotere ondernemingen. Het groei/afname-cijfer van de eigen ICT-afdeling is al sinds april 2006 op het zelfde niveau, 17 procent van de bedrijven ziet groei en 9 procent een afname van interne ICT'ers.

“ De mensen die voor ICT-investeringen verantwoordelijk zijn, blijken niet voorzichtig met het doen van inhaalinvesteringen na de magere jaren. Wat in het oog springt, is dat de investeringen in eigen ICT'ers hier, in verhouding, fors bij achterlopen. Dit is heel lang andersom geweest: de groei van interne ICT'ers was lange tijd veel groter dan de groei van ingehuurde ICT'ers," aldus Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young. "Deze ommekeer is absoluut het gevolg van de toenemende ICT-uitbesteding naar lagelonenlanden in combinatie met de alweer ontstane schaarste van ICT'ers in Nederland én voorzichtig HR-beleid.''Deel deze pagina: