Internationaal ondernemen mist slagkracht bij EZ

MKB-Nederland

De regie en de slagkracht van het ministerie van economische zaken op het terrein van internationaal ondernemen moeten worden versterkt. Voor zakelijke reizigers moet er een ‘business class’-aanpak voor de afgifte van visa komen. Dat zijn enkele aanbevelingen in de beleidsagenda die VNO-NCW en MKB Nederland hebben opgesteld voor EZ-staatsecretaris Heemskerk.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes overhandigde maandag aan Heemskerk de agenda tijdens een bijeenkomst van de Dutch Trade Board. Volgens de werkgeversorganisaties is in het politieke debat onvoldoende doorgedrongen dat de globalisering van grote invloed is op de concurrentiepositie van een open handelsland als Nederland. Discussies gaan te veel over ‘export van banen’ en ‘sluiten van grenzen’, en te weinig over wat er nodig is om te kunnen profiteren van de globalisering.

VNO-NCW en MKB Nederland vinden internationaal ondernemen in het hart van het economisch beleid moet worden ‘verankerd’. Andere aanbevelingen zijn: voltooi de interne markt, professionaliseer het Nederlandse postennetwerk in het buitenland, en stimuleer publiek-private samenwerking in het ontwikkelingsbeleid.

Deel deze pagina: