Justitie zet ZZP’ers voor het blok

Binnenlands Bestuur, Sandra Olsthoorn

Het is even slikken voor zzp´ers. Een opdrachtgever waarvoor je al jaren hebt gewerkt zegt ineens tegen je: ´Je mag blijven werken, maar dan ga je wel 20% minder verdienen!´ Dat is precies wat er is gebeurd bij de zzp´ers die bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werken. Binnenlands Bestuur publiceerde hierover.

Noodzakelijk
Volgens Binnenlands Bestuur is er een brief naar de zelfstandigen gestuurd waarin uitleg staat over de organisatiebrede bezuinigingen die noodzakelijkerwijs bij het instituut worden doorgevoerd. Een van de voorbeelden die een zelfstandig trainer noemt: voor het opleiden van reclasserings- en gevangenismedewerkers werd tot voor kort 590 euro per dag betaald. Door de korting is dat dus teruggebracht naar zo’n 470 euro. Ook de kilometervergoeding is met een vijfde gekort. Deze trainer meldt dat de korting ongeveer 100 personen treft.

Stikken of slikken
Voorzitter Johan Marrink van ZZP Nederland, een belangenorganisatie van zelfstandigen zonder personeel, vind deze manier van zaken doen niet kunnen. ‘Het is misbruik maken van een machtspositie. Blijkbaar slikken of stikken. Zeker een overheidsinstelling zou het goede voorbeeld moeten geven.’

Een laatste overleg om misschien wat te kunnen veranderen aan de huidige situatie heeft helaas niets opgeleverd. ‘Het is niet leuk’, beaamt Job van de Sande, woordvoerder van de dienst. ‘Maar bij de dienst verdwijnen 1.200 arbeidsplaatsen. Het opleidingscentrum is er vooral om nieuw personeel te trainen en dat is er nu niet. Daarom is het logisch dat het opleidingscentrum moet bezuinigen.’ De nieuwe regels hebben er voor gezorgd dat in ieder geval 5 zzp´ers hebben aangegeven op deze manier niet door te willen.


 

Deel deze pagina: