Kabinet pakt werkloosheid allochtone jongeren aan

Ministerie SZW
Het kabinet komt met nieuwe initiatieven om werkloosheid onder allochtone jongeren aan te pakken.

Zo zijn op de participatietop afspraken gemaakt met gemeenten, werkgevers en werknemers om – in samenwerking met UWV en CWI- regionale banenplannen op te stellen. Ook gaat het kabinet zelfstandig ondernemerschap onder allochtone jongeren stimuleren. Dat schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Aboutaleb reageert hiermee op adviezen van de Sociaal Economische Raad (SER) om meer allochtone jongeren aan het werk te helpen. Ondanks de gunstige economische situatie staan nog steeds te veel van hen aan de kant. Volgens de SER komt dit vooral doordat zij vaak een lager opleidingsniveau hebben. Aboutaleb schrijft dat het kabinet mede daarom een breed programma ontwikkelt tegen taalachterstanden en schooluitval.
Verder zijn sociale vaardigheden en de manier waarop iemand zich presenteert van belang bij het vinden van een baan. Allochtone jongeren voldoen vaak niet aan de eisen van werkgevers op dit punt, stelt de SER.

Aboutaleb schrijft dat het onderwijs nu al aandacht besteedt aan sociale vaardigheden en sollicitatievaardigheden; die zaken krijgen in de toekomst nog steviger de aandacht.
Het kabinet gaat discriminatie op de arbeidsmarkt met voorrang bestrijden. In overleg met werkgevers en de allochtone gemeenschap wordt er een plan ontwikkeld dat vooroordelen moet tegengaan en bij moet dragen aan positieve beeldvorming. Allochtone jongeren moeten wel de kans krijgen, aldus Aboutaleb. Hij schrijft dat afspraken die over het onderwerp zijn gemaakt op de participatietop nog dit jaar verder worden uitgewerkt.

Deel deze pagina: