Nieuws

Kabinet: WAO uitkering gaat definitief omhoog

Kabinet past regels aan ter uitwerking van WAO-afspraken coalitieakkoord

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een aanpassing van de WAO-regels. De wijzigingen zijn in april 2007 al aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van de WAO-afspraken in het coalitieakkoord. Het gaat om twee afspraken. Ten eerste het verhogen van de uitkeringen van volledig arbeidsongeschikten in de WAO, de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen) en de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) van 70 procent naar 75 procent. De hogere uitkering gaat op 1 juli 2007 in. Hiervoor is een wetswijziging nodig.

Afbeelding verwijderd.In de tweede plaats past het kabinet het zogeheten Schattingsbesluit aan. Mensen in WAO, WAZ en Wajong die op 1 juli 2004 tussen de 45 en 50 jaar waren, hoeven niet opnieuw te worden beoordeeld volgens de nieuwe, strengere normen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) herziet de uitkeringen vooruitlopend op de wijziging.

Verder wijzigt het kabinet het Schattingsbesluit ook nog in een ander opzicht. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt voortaan weer vastgesteld op basis van het werkelijke aantal gewerkte uren. Sinds het Schattingsbesluit van 2004 gold een maximum van 38 uur. Het kabinet schrapt dit maximum en volgt daarmee de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 2 maart 2007. Het UWV herziet de uitkeringen met ingang van 2 maart
2007.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het ontwerp Schattingsbesluit zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.
Bron
Ministerraad
Geplaatst op 1 juni 2007