Kabinet wil verlenging inschrijving arbeidsongeschiktheid bij UWV

Trouw

Niet alleen zwangere onderneemsters gaat het kabinet aan het hart. Het kabinet buigt zich ook over problemen van zelfstandig ondernemers in het algemeen om zich te verzekeren tegen uitval door ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een brief van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dinsdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP.
Zo wil het kabinet in 2008 regelen dat werknemers en mensen met een uitkering die voor zichzelf beginnen, meer tijd krijgen om zich vrijwillig te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid via uitkeringsinstituut UWV. Nu hebben ze daar bij de start van hun onderneming maar vier weken de tijd voor en is slechts 3 procent bij het UWV verzekerd. Daarom wordt de aanmeldtermijn verruimd naar dertien weken.

Extra maatregelen
Volgens een woordvoerder van Donner begint driekwart van alle startende zelfstandigen vanuit een baan of uitkering. Het is volgens hem onduidelijk of extra maatregelen nodig zijn. Daarom gaat het kabinet nu eerst de problemen verder bestuderen die zelfstandigen kennen.
Donner kondigde maandag met collega-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wel al aan dat zelfstandig werkende vrouwen het recht krijgen op een publieke regeling voor zestien weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Deze regeling kost de schatkist naar schatting 25 miljoen euro per jaar en moet het UWV vanaf de tweede helft van volgend jaar gaan uitvoeren.

www.trouw.nl

Deel deze pagina: