Kleine horeca zelfstandigen Duitsland verslaan rookverbod

www.zibb.nl

Een overwinning voor de kleine zelfstandige in de horeca in Duitsland. Het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe bepaalde dat in Baden-Württemberg en Berlijn gewoon gerookt mag worden in kleine cafés met slechts één ontvangstruimte. Kleine horeca ondernemers in Duitsland hadden een rechtszaak aangespannen tegen het rookverbod.

Volgens het Constitutionele Hof is de antirookwetgeving ongrondwettig omdat die het bestaan van de kleine horecaondernemers bedreigt. De kleine horecaondernemers zijn in hun zaken met weinig oppervlak namelijk niet in staat een afgesloten rookruimte te creëren, zoals grotere zaken dat wel kunnen, en zien als gevolg daarvan hun klandizie afnemen.

Nederland
Eerder deze maand kregen Nederlandse horecaondernemers (verenigd in de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer) in een soortgelijke zaak geen gelijk van de rechter. Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag kon namelijk niet worden geconcludeerd dat het 1 juli ingevoerde rookverbod nadelig uitviel voor de kleine horecazaken.

De Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer heeft na de uitspraak van de voorzieningenrechter aangegeven op korte termijn een bodemprocedure te starten tegen het rookverbod in de kleine horecabedrijven.

De vraag is nu natuurlijk of de uitspraak in Duitsland consequenties zal hebben voor Nederland. In Duitsland hebben ze kennelijk bewezen dat kleine cafés wel degelijk schade ondervinden van het rookverbod. In Nederland acht de rechtbank dit niet bewezen. Wat zal er dan straks gebeuren als na een poos blijkt dat kleine Nederlandse horecaondernemer wel degelijk last heeft, of zelfs failliet gaat, door het rookverbod? Zal het Nederlandse Hof dan ook besluiten tot afschaffing van het rookverbod in kleine horecaruimten? De tijd zal leren.

Deel deze pagina: