Kleine ondernemers de dupe van wegstemmen Aanbestedingswet

www.zibb.nl

De Eerste Kamer heeft de Aanbestedingswet weggestemd tot groot verdriet van de kleine ondernemers. Het blijft nu voor ondernemers moeilijk om grote klussen van overheden binnen te slepen omdat elk orgaan zijn eigen regels mag opstellen. De wet zou voor eenduidige regelgeving zorgen.

Huidige praktijk is slecht
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) waarschuwde dat de nieuwe wet misschien niet de ideale wet is, maar dat 'de huidige praktijk gewoon slecht is'. Zo ontbreekt nu een integriteitstoets, die volgens de bewindsvrouw jaren geleden de bouwfraude had kunnen voorkomen.

Maar volgens de tegenstanders was er sprake van een 'lege wet' die juridisch niet deugde en zou het de Senaat ongeloofwaardig maken als de leden zouden instemmen. De minister erkende zelf ook technische problemen met de wet, die nog door haar D66-voorganger Brinkhorst door de Tweede Kamer was geloodst. Haar bedoeling was om de kaderwet de komende drie jaar via onder meer algemene maatregelen van bestuur aan te passen. Dat ze nu een nieuw wetsvoorstel moet maken, zorgt volgens haar voor veel vertraging.

Protest
Een groep van 250 ambtenaren die werken als inkoper bij bijvoorbeeld gemeenten en zorginstellingen, protesteerden afgelopen zaterdag nog in een paginagrote advertentie in de Volkskrant tegen de wet. Volgens de ambtenaren, lid van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI), zou de wet leiden tot een verlamming van de dagelijkse inkooppraktijk door een toename van onder meer administratieve lasten en een toename van juridische procedures. Dit werd tegengesproken door ondernemers van VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland.

Deel deze pagina: