Koopkracht hardst gedaald bij zelfstandigen

CBS

Uit de jongste cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) blijk dat de koopkracht in 2012 is gedaald bij iedereen en bij zelfstandigen in het bijzonder. Volgens het CBS zijn zelfstandigen er in 2012 2,7 procent op achteruitgegaan (werknemers -0,4%).

Tegelijkertijd laat de groep zelfstandigen een groot verschil zien in de bestedingsmogelijkheden. Daar waar een groep van ca. 10 procent van de zelfstandigen de koopkracht daalde met ten minste 29% was er een even grote groep waar de koopkracht met 28% toenam. Dat geeft eens te meer aan dat de grote groep ZZP’ers zeer divers is. Daar waar de ZZP’ers moeite hebben om de lasten te betalen is er ook een groep die het prima doet als zelfstandig ondernemer.

Zelfstandigenaftrek verdwijnen betekent fors inleveren
Als de kabinetsplannen om de zelfstandigenaftrek te laten verdwijnen definiteief wordt zal de koopkrachtdaling nog veel verder doorslaan. Volgens berekeningen van ZZP Nederland zal het besteedbaar inkomen nog eens 10 procent gaan dalen. Vrijwel iedere ZZP’er zal dan ca. € 300,- per maand moeten inleveren.

Deel deze pagina: