KvK boekt succes tegen acquisitiefraude

De Telegraaf

De Kamer van Koophandel heeft een uniek succes geboekt door een rechtszaak aan te spannen tegen een acquisitiefraudeur en de rechtszaak nog te winnen ook. In dit geval ging het om een bedrijf dat zich Kantoor voor Klanten noemt en derhalve facuren verstuurde met de afkorting KvK. Begrijpelijk verwarden veel zzp’ers en ondernemers deze afkorting met de de afkorting voor de Kamer van Koophandel.

Fraude
Kantoor voor Koophandel stuurde nota’s naar ongeveer 350.000 ondernemers en had in de planning om uiteindelijk 1.4 miljoen ondernemers een rekening te sturen. De rekening bedroeg 149 euro en leek ook nog eens sterk op de rekeningen die de Kamer van Koophandel jaarlijks de deur uitdoet voor de inning van de kosten voor inschrijving in het handelsregister. In de kleine lettertjes stond dan dat er betaald werd voor vermelding in een bedrijvengids. De fraudeurs gingen zelfs nog een stapje verder en openden ook nog eens een website die www.kvkhandelsregister.nl heette.

Nu betalen
Eindelijk zijn er nu eens fraudeurs tegen de lamp gelopen. Vaak valt er niet veel te ondernemen tegen deze vorm van fraude omdat de fraudeurs zich verschuilen achter BV’s , telefoonnummers opgaven die niet bestonden en e-mailadressen hadden waarop niet werd gereageerd.

In een commentaar op deze rechtszaak laat de Kamer van Koophandel weten dat ze handelden uit principe en dat ze hopen dat fraudeurs doorhebben dat ze nu wel gepakt kunnen worden. Er valt niet altijd te verschuilen achter BV’s, want nu zijn dus toch met succes de privépersonen achter de BV’s aangepakt. De gevolgen zijn niet mals. De fraudeurs zijn aansprakelijk gesteld voor de schade en de juridische kosten, bij elkaar goed voor zo’n half miljoen euro.

Deel deze pagina: