KvK stuurt zzp´ers brief over verplichting handelsregister

Elsevier Fiscaal

Accountants, advocaten en andere vrije beroepsbeoefenaren kunnen de komende maanden een brief tegemoet zien van de Kamer van Koophandel (KvK) dat ze zich moeten inschrijven in het Handelsregister. Dit is verplicht op grond van de nieuwe Handelsregisterwet.

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten eind 2009 zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat schrijft de nieuwe Handelsregisterwet voor, die op 1 juli 2008 is ingevoerd. Het Handelsregister wordt de basisregistratie voor alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Inschrijving is ook verplicht voor degenen die nog geen inschrijfplicht hadden, zoals vrije beroepsbeoefenaren, landbouwbedrijven, kerkgenootschappen en verenigingen van eigenaren.

Proefmailing
De Kamer van Koophandel is in september begonnen met het benaderen van ondernemers en rechtspersonen die nog niet zijn ingeschreven in het Handelsregister. Er is een proefmailing verstuurd naar een bestand van maatschappen en eenmanszaken uit het notariaat, belastingadviseurs en belastingconsulenten. De overige ongeveer 33.000 financieel/juridische en medische vrije beroepsbeoefenaren ontvangen tussen eind oktober en half december een brief.

Begin 2009 start het aanschrijven van maatschappen en eenmanszaken in de landbouw en de creatieve sector. Vóór 1 januari 2010 moeten alle ondernemingen in het Handelsregister zijn ingeschreven.
 

Deel deze pagina: