KvK wil overleg met ZZP Nederland om spooknota’s te verminderen

Onlangs publiceerde Stichting ZZP Nederland een artikel over spooknota’s die kleine zelfstandigen ontvangen via een adressenbestand van de Kamer van Koophandel.  In dit artikel wordt melding gemaakt van het verkopen van adressen door de KvK aan wie dat maar wil. Een woordvoerster van de KvK liet weten dat dit een plicht is van de KvK. Stichting ZZP Nederland is het absoluut oneens met deze zienswijze en heeft hierop een brief aan Minister verhagen gestuurd met het verzoek om dit te verbieden.

Inmiddels is Stichting ZZP Nederland uitgenodigd door Peter Hendriks, manager bedrijfsvoorlichting om samen te bekijken hoe misbruik van adressen kan worden verminderd. Hendriks: “Veel ondernemingen maken positief gebruik van de adressenservice om hun klantenbestand aan te schrijven, om marktonderzoek te doen etc. Helaas zit daar ook wel eens een malafide colporteur tussen, dat kunnen we op dit moment niet voorkomen. Ondernemers bij het inschrijven KvK verzoeken om geen ongevraagde boodschappen te ontvangen”.

Stichting ZZP Nederland is voorstander van een compleet verbod om ongevraagd adressen van ondernemingen te verkopen aan wie dat maar wil. Het Handelsregister moet natuurlijk openbaar zijn, maar om 100.000 adressen te leveren op een CD gaat echt te ver. Ondernemers die benaderd willen worden met aanbiedingen dan maar aangeven dat ze hun adres beschikbaar stellen om te leveren aan wie dat maar wil. Dit zullen we tijdens het overleg met de Kamer van Koophandel kenbaar maken.

Deel deze pagina: