Laag btw-tarief voor zzp' ers onder vuur

Betereschilder.nl

Op 30 januari wordt in Tweede kamer gesproken over afschaffing van het lage btw-tarief op arbeidsintensieve diensten. Dit zou voor veel zzp’ ers een fikse dreun betekenen. Hun diensten worden dan voor consumenten een stuk duurder.

Staatssecretaris Weekers van Financiën brengt dit plan naar de Tweede Kamer omdat het lage btw-tarief van 6% volgens de nota ‘De fiscale agenda’, niet aantoonbaar voor meer werkgelegenheid heeft gezorgd.

Commentaar ZZP Nederland:
Een apart verhaal dat de 6%-btw arbeidsintensieve diensten niet zou hebben geleid tot meer werkgelegenheid, maar het heeft wel geleid tot behoud van werkgelegenheid. Toen in de bouw de tijdelijke 6%-maatregel werd ingevoerd heeft die wel degelijk effect gehad op het aantal werkzaamheden in de bouw. Wellicht kwam er toen niet meer werkgelegenheid door, maar er gingen wel minder bedrijven en zzp’ers kopje onder. Dat is voor de economie een groot pluspunt.

Het lage btw-percentage had wel degelijk effect op de bouw: 'Kleine bouwbedrijven draaiden nog nooit zoveel omzet als in het derde kwartaal van 2011', aldus ING Economisch Bureau. ING noemt als verklaring onder meer de tijdelijke verlaging van de btw. "Deze cijfers onderstrepen de noodzaak om de lage btw van 6% te handhaven", zegt voorzitter Charles Verhoef van FNV ZBo.

 

 

Deel deze pagina: